Zawiera dużo żelaza, miedzi, manganu, magnezu, fosforu i cynku.
Jest bogaty w komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - A, D, E, a także witaminę C.
Ze względu za dużą zawartość wapnia jest doskonałym budulcem kości ( co jest bardzoe ważne przy osteoporozie ).
W 100 g znajduje się aż 1266 mg wapnia – taka porcja pokrywa 140% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek.
Z niebieskich ziaren maku leczniczego wytłacza się olej makowy, który m.in. reguluje pracę nerek i wątroby, a także przyśpiesza gojenie się ran.
Wszystko dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie tych z grupy omega-6 (przede wszystkim kwasu linolowego), które korzystnie wpływają także na pracę serca i pomagają przywrócić równowagę pomiędzy "dobrym" (HDL) i "złym" (LDL) cholesterolem.