Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE MAKU

Mak posiada wiele właściwości zdrowotnych i odżywczych. Jakie? Zobaczcie!

Zawiera dużo żelaza, miedzi, manganu, magnezu, fosforu i cynku.

Jest bogaty w komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - A, D, E, a także witaminę C.

Ze względu za dużą zawartość wapnia jest doskonałym budulcem kości ( co jest bardzoe ważne przy osteoporozie ).

W 100 g znajduje się aż 1266 mg wapnia – taka porcja pokrywa 140% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek.

Z niebieskich ziaren maku leczniczego wytłacza się olej makowy, który m.in. reguluje pracę nerek i wątroby, a także przyśpiesza gojenie się ran.

Wszystko dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie tych z grupy omega-6 (przede wszystkim kwasu linolowego), które korzystnie wpływają także na pracę serca i pomagają przywrócić równowagę pomiędzy "dobrym" (HDL) i "złym" (LDL) cholesterolem.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak