SKŁADNIKI:
* mleko – 90 ml
* olej – 60 ml
* duże jajko – 1 szt
* olejek waniliowy – 1 łyżeczka
* mąka pszenna – 180 g
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* cukier puder – 70 g
* marmolada truskawkowa – 50 g
DODATKOWO :
* masło – 50 g
* brązowy cukier do obtoczenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mleko , olej , jajko i olejek dobrze roztrzepujemy.
Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.
Wszystko razem mieszamy – robimy to krótko – tylko do momentu połączenia składników.
Foremki ( ja używam silikonowych ) wypełniamy odrobiną! ciasta.
Dodajemy łyżeczkę marmolady i przykrywamy resztą ciasta ( tak , by sięgało do 3/4 wysokości foremki ).
Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20 minut.
Lekko studzimy po upieczeniu a następnie moczymy w roztopionym maśle i cukrze.
Odstawiamy!
Smacznego!