PĄCZKOWE MUFFINY Z MARMOLADĄ

Opublikowano: 14.01.2015
PĄCZKOWE MUFFINY Z MARMOLADĄ
Muffinki łatwe , szybkie , które swoim smakiem i wyglądem przypominają poniekąd pączki ;) A czekać na wyrastanie ciasta absolutnie nie musimy! Robi się je błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znikają! Polecam!

SKŁADNIKI:

* mleko – 90 ml
* olej – 60 ml
* duże jajko – 1 szt
* olejek waniliowy – 1 łyżeczka
* mąka pszenna – 180 g
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* cukier puder – 70 g
* marmolada truskawkowa – 50 g

DODATKOWO :
* masło – 50 g
* brązowy cukier do obtoczenia

 

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mleko , olej , jajko i olejek dobrze roztrzepujemy.

Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.

Wszystko razem mieszamy – robimy to krótko – tylko do momentu połączenia składników.

Foremki ( ja używam silikonowych ) wypełniamy odrobiną! ciasta.

Dodajemy łyżeczkę marmolady i przykrywamy resztą ciasta ( tak , by sięgało do 3/4 wysokości foremki ).

Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20 minut.

Lekko studzimy po upieczeniu a następnie moczymy w roztopionym maśle i cukrze.

Odstawiamy!

Smacznego!

prymat