Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jak usmażyć idealne pączki?

Domowe pączki lepsze niż z cukierni? Pewnie, że się da!

PRZED SMAŻENIEM KONIECZNIE PRZECZYTAJ!

1.  Wszystkie składniki muszą zostać wcześniej wyciągnięte z lodówki i posiadać temperaturę pokojową.

2. Przyłóżmy się porządnie do wyrabiania, gdyż to m.in. w nim tkwi sekret puszystych pączków.

3. Oleju podczas smażenia ma być tyle, by pączki swobodnie pływały, nie dotykając dna.

4.  Temperaturę oleju możemy sprawdzić wrzucając skórkę chleba lub kawałek ciasta  – jeśli się szybko zrumieni, to tłuszcz jest dobrze nagrzany ).

5. Olej rozgrzewamy powoli, stopniowo i dłużej na mniejszym ogniu,a nie krótko i szybko.

6. Pączki nie mogą za szybko się rumienić, bo w środku będą jeszcze surowe.

7. Temperatura oleju nie może się obniżyć podczas smażenia, bo pączki zaczną chłonąć tłuszcz.

8. W trakcie smażenia można, a nawet trzeba regulować płomień pod garnkiem z tłuszczem.

9.  Biała obwódka wkoło pączka świadczy o dobrze wyrośniętym i zagniecionym cieście drożdżowym.

Takie  pączki nie opadają na dno garnka z olejem podczas smażenia i swobodnie pływają po powierzchni.

Nie jest prawdą to, że białą obwódkę uzyskamy dzięki smażeniu pączków w tłuszczu sięgającym do połowy pączka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak