Jak usmażyć idealne pączki?

PRZED SMAŻENIEM KONIECZNIE PRZECZYTAJ!
1. Wszystkie składniki muszą zostać wcześniej wyciągnięte z lodówki i posiadać temperaturę pokojową.
2. Przyłóżmy się porządnie do wyrabiania, gdyż to m.in. w nim tkwi sekret puszystych pączków.
3. Oleju podczas smażenia ma być tyle, by pączki swobodnie pływały, nie dotykając dna.
4. Temperaturę oleju możemy sprawdzić wrzucając skórkę chleba lub kawałek ciasta – jeśli się szybko zrumieni, to tłuszcz jest dobrze nagrzany ).
5. Olej rozgrzewamy powoli, stopniowo i dłużej na mniejszym ogniu,a nie krótko i szybko.
6. Pączki nie mogą za szybko się rumienić, bo w środku będą jeszcze surowe.
7. Temperatura oleju nie może się obniżyć podczas smażenia, bo pączki zaczną chłonąć tłuszcz.
8. W trakcie smażenia można, a nawet trzeba regulować płomień pod garnkiem z tłuszczem.
9. Biała obwódka wkoło pączka świadczy o dobrze wyrośniętym i zagniecionym cieście drożdżowym.
Takie pączki nie opadają na dno garnka z olejem podczas smażenia i swobodnie pływają po powierzchni.
Nie jest prawdą to, że białą obwódkę uzyskamy dzięki smażeniu pączków w tłuszczu sięgającym do połowy pączka.