
Przygotowania "rybne" do Świąt zaczynamy od przygotowania Rolmopsów w zalewie octowej z rodzynkami, gdyż muszą postać w zalewie około 1 tygodnia aby można było je postawić na Wigilijnym stole, na inne ryby przyjdzie jeszcze pora.Rolmopsy w zalewie octowej z rodzynkami Piotrek przygotowuje sam. Teraz powoli będą dochodzić do wymaganego smaku w słoju.
Składniki:
- 10 szt. matiasów,
- 2 duże cebule,
- 2 szt. ogórki kiszone,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 3 szt. liścia laurowego,
- kilka ziaren kolorowego pieprzu,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli
- 1 szkl. octu,
- 6 szkl. wody,
- 1 łyżka rodzynek
Matijasy wkładamy do miski i zalewamy na całą noc zimną wodą. Ogórki kroimy w ćwiartki i jeszcze na połówki,
śledzie osuszamy, układamy ogórka, zawijamy i przebijamy 2 wykałaczkami, ale tak by przebiły ogórki, układamy je w wysokim słoju.
Wodę z octem zagotowujemy, dodajemy cukier, cebulę pokrojoną w piórka i przyprawy, dodajemy rodzynki i obgotowujemy.
Po ostygnięciu zalewamy rolmopsy i zostawiamy w chłodnym miejscu. Na Wigilie będą super.