Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocny chlebek z jajkiem

Wielkanoc to czas pełen symboli nowego życia - zajączki, kurczaczki, baranki, nowalijki,wiosenne kwiaty, a jednym z najważniejszych jest jajko!

 Już od starożytności jajko pojawia się jako symbol powodzenia, urodzaju, nadziei, nowego życia i dobrobytu. W tradycji chrześcijańskiej jajko oznacza radość ze Zmartwychwstania Chrystusa i symbolizuje nowe życie. Tak więc jajko na Wielkanoc musi być!
Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na chlebek wielkanocny z jajkiem, który w naszym domu jest praktycznie symbolem świąt. Dzielimy się nim z rodziną i przyjaciółmi, obdarowujemy dzieci, a przy jego robieniu można puścić wodze fantazji i kreatywności. Za każdym razem wychodzi jedyny i niepowtarzalny chlebek z wielkanocnym jajkiem, którym możemy obdarować osoby bliskie naszym sercom lub poprostu się nim cieszyć we własnym gronie. Zazwyczaj chlebek robimy w Wielki Piątek, ale pomyślałam, że być może warto podzielić się naszą małą tradycją wcześniej. Do wypieku używamy mąki z pszenicy durum - semoliny, jest to bardzo "wdzięczna" mąka do tego typu wypieków oraz wysokiej jakości/świeżości jaj  ze względu na fakt, że jajkiem zazwyczaj dzielimy się w Wielkanocny poranek więc podobnie jak pisanki trochę "leżą". Forma chlebka jest wynikiem tylko i wyłącznie kreatywności, mogą to być zajączki, kurki, koszyczki, baranki, kwiaty czy też fantazyjne ozdoby/wieńce Wielkanocnego stołu. Poniżej zaprezentuje kilka z nich, lecz polecam każdemu wdrożyć swój własny pomysł. Ciasto jest elastyczne, świetnie się z niego formuje różne elementy, w piekarniku delikatnie rośnie. Polecam również włączyć do wypieków dzieci, z kawałka ciasta chlebowego i jajka potrafią wyczarować naprawdę cuda!!!

Wielkanocny chlebek z jajkiem

 Składniki:

500 g mąki z pszenicy durum-semoliny

250 g letniej wody

1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
15 g świeżych drożdży*
4-8 szt (lub więcej) jajka;

* chlebek można zrobić też na zakwasie, powinien on stanowić ok. 1/5 wagi mąki, czyli jeśli np. mamy 500 g mąki, do tej ilości należy użyć 100 g odnowionego zakwasu;

Wykonanie:
1.Drożdże rozpuścić w letniej wodzie;
2.Do dużego półmiska wsypać mąkę, dodać sól, cukier i powoli mieszając wlewać wodę z drożdżami; Gdy składniki się połączą, przenieść zawartość półmiska na stolnicę i wyrabiać ręcznie ok. 10-15 minut, aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta;
3.Wyrobione ciasto przykryć sciereczką i odstawić w miejsce wolne od przeciągów do wyrośnięcia (ok.1h);
4.Gdy ciasto rośnie ugotować jajka na twardo.
5.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i ponownie wyrobić (kilka minut);
6. Z ciasta i jajek przygotować dowolne formy chlebka np.:

Wielkanocny chlebek z jajkiem

Koszyczek:

-uciąć mały kawałek  ciasta i zrolować je tak by powstał wałek ciasta,które następnie zwinąć w dno koszyczka;

-uciąć kolejny kawałek ciasta, zrolować, złożyć na pół i przekręcić wokół własnej osi by powstał fajny wzór, tak zrobiony kawałek ciasta ułożyć wokół brzegu dna koszyczka, w zależności od wyskości jaką chce się uzyskać powtórzyć kilkakrotnie krok; W podobny sposób zrobić rączkę. Do koszyczka można od razu włożyć jajko/jajka lub upiec "sam" i włożyć wielkanocne smakołyki po upieczeniu;


Zajączek:
- uciąć kawałeczek ciasta, rozwałkować, a następnie wyciąć z niego "brzuszek" zajączka, ciastem oblepić jajko;
-odciąć kolejne dwa kawałki z których wyciąć proporcjonalnie do wielkości brzuszka łapki zająca, wykałaczką "narysować" pazurki;
- jajko( brzuszek) postawić na łapkach z ciasta, lekko przygnieść by struktura była stabilna;
- odciąć kolejny kawałek ciasta i uformować głowę,uszy, policzki, nosek i oczka; Można użyć ziaren pieprzu jako źrenic;
- głowę zająca przymocować do reszty ciała zająca, należy lekko przygnieść obydwie części by ciasto się połączyło;
- ulepić łapki i przyczepić do brzuszka zająca, można go też dowolnie przyozdobić, ja zrobiłam coś w rodzaju szalika z kokardką;


Kurka:
- z kawałka ciasta wyciąć owalną podstawę; z kolejnego kilka pasków ciasta;
-paskami ciasta pokryć jajko, dorobić ogon, skrzydła, głowę z dzubkiem. Całość ustawić na wcześniej wyciętej podstawie;


Ozdoba Wielkanocnego stołu (można zrobić np. wieniec z jaj, lub pojedyńcze jajko jak w moim wypadku):
- wyciąć z ciasta podstawę na której bedzie stało jajko;
- z kawałków ciasta dowolnie odzobić jajko i ułożyć w pozycji pionowej na podstawie.
- malutkie paseczki ciasta zwijać w różyczki, z innego kawałka wyciąć listki, różyczki, listki dowolnie ułożyć na podstawie, na jajku lub wedle własnych gustów;
7.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec uformowane chlebki z jajkiem 30/45 minut. Czas pieczenia  w zależności od wielkości wypieków można zwiększyć lub zmniejszyć. W razie wątpliwości warto użyć patyczka lub  popukać dno chlebków by usłyszeć "głuchy" odgłos;
8. Chlebek ma chrupiącą/twardawą skórkę i miękki środek. W smaku przypomina paluchy chlebowe. No i oczywiście najwiekszą radością jest dostanie się do świątecznego jajka :)

Wielkanocny chlebek z jajkiem
kurka wielkanocna

 

Wielkanocny chlebek z jajkiem
koszyczek z jajkiem wielkanocnym

 

Wielkanocny chlebek z jajkiem
ozdoba stołu wielkanocnego (przód)
 
Wielkanocny chlebek z jajkiem
(bok)
 
Wielkanocny chlebek z jajkiem
chlebek po oderwnaniu..
 
 


Mam nadzieje, że udało mi się opisać cały proces jak najlepiej. W razie wątpliwości, pytań pozostaje do Waszej dyspozycji. A tymczasem wesołych przygotowań do Swiąt Wielkanocnych !!!

Iwona

 

Mniam 13.04.2014 17:17
Wspaniale to wygląda. Napatrzeć się nie mogę :)
krokus 09.04.2014 12:05
CUDA!!!! Coś pięknego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak