Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocne menu - Pasztet gotowany na parze, opasany plastrami marchewki

Pasztety często goszczą na polskich stołach, pełne są smaków i aromatów, wzbogacają domowe przyjęcia i uroczystości. Na wielkanocnym stole dopełniają świąteczne menu. Ja proponuję pasztet przygotowany na parze, opasany plasterkami marchewki.

Wielkanocne menu - Pasztet gotowany na parze, opasany plastrami marchewki

Pasztety często goszczą na polskich stołach, pełne są smaków i aromatów, wzbogacają domowe przyjęcia i uroczystości. Na wielkanocnym stole dopełniają świąteczne menu. Ja proponuję pasztet przygotowany na parze, opasany plasterkami marchewki.

Pasztety gotowane na parze to wykwintne potrawy podawane  na zimno. Do pasztetów na zimno można podawać sosy zimne, sałatki i pieczywo. Pasztety takie mogą być również podawane w galarecie, wówczas pasztet kroi się w plastry, układa na półmisku i zalewa cienką warstwą przestudzonej galarety i podaje się z ostrym sosem.

Wielkanocny pasztet gotowany w plastrach marchewki:

Wielkanocne menu - Pasztet gotowany na parze, opasany plastrami marchewki

  • 25 dag łopatki
  • 25 dag wołowiny
  • 1 duża marchew,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 1 szt. jajko,
  • 1 łyżka przyprawy do pasztetu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • 1 łyżka ziół prowansalskich

Mięso mielimy 2 razy w maszynce z sitkiem o drobnych oczkach. Powstałą masę łączymy z czerstwą bułką, namoczoną uprzednio w wodzie. Bułka wiąże masę i ją spulchnia ją. Jako dodatkowy składnik wiążący masę dodajemy jajko.
Składniki pasztetu starannie wyrabiamy, a otrzymaną masę doprawiamy do smaku solą, łyżką przyprawy do pasztetu i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią. Masa powinna mieć jednolitą strukturę o pikantnym smaku.
Marchew obieramy ze skórki i za pomocą obieraka do warzyw kroimy w długie cienkie paski, które układamy, na rozłożonej folii spożywczej, tworząc prostokąt, każdy pasek marchewki musi zachodzić na siebie.

Przyrządzoną masę pasztetową wykładamy na prostokąt z marchewki, zwijamy całość tak by końce marchewki zachodziły na siebie, dokładnie zwijamy folię wiążąc ją na końcach, masa powinna mieć kształt batonu. Ostrożnie przekładamy do sita parowara, przykrywamy pokrywką, a na dno pojemnika ociekowego wsypujemy łyżke ziół prowansalskich. gotujemy na parze ok. 40 minut.
Gdy pasztet przestygnie wyjmujemy go z pojemnika w którym się gotował i wstawiamy do lodówki do zupełnego wystygnięcia.

Gdy pasztet jest gotowy, wyjmujemy go z folii i kroimy w plastry, podajemy na zimno.

Wielkanocne menu - Pasztet gotowany na parze, opasany plastrami marchewkiWielkanocne menu - Pasztet gotowany na parze, opasany plastrami marchewkiWielkanocne menu - Pasztet gotowany na parze, opasany plastrami marchewkiWielkanocne menu - Pasztet gotowany na parze, opasany plastrami marchewkiWielkanocne menu - Pasztet gotowany na parze, opasany plastrami marchewkiWielkanocne menu - Pasztet gotowany na parze, opasany plastrami marchewkiWielkanocne menu - Pasztet gotowany na parze, opasany plastrami marchewki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak