Wiejska Chatka - serwis wiejskich tradycji

Opublikowano: 23.01.2012
Wiejska Chatka - serwis wiejskich tradycji
Wedzeniem wędlin i mięs zajmuję się od 5 lat. Kiedyś wędziłem u kolegi w beczce, lecz od 2 lat po wybudowaniu wędzarni robię to u siebie. Może tak o krótce o wędzeniu

Od niepamiętnych czasów wędzenie zwierzyny i ryb jest znane jako doskonały sposób utrwalania i uszlachetniania mięsa. Wędzonki przygotowuje się najczęściej z surowców peklowanych. Składniki dymu działają bakteriobójczo, co w połączeniu z odparowaniem wody i solą zawartą w mięsie daje efekt utrwalający, stwarzając niekorzystne warunki dla rozwoju bakterii, zwłaszcza gnilnych.

Wiejska Chatka - serwis wiejskich tradycji

Każdy kto zechce dzięki informacjom na blogu i w przepisach będzie mógł rozpocząć wspaniałą przygodę z wędzeniem.

Wiejska-chatka to także przepisy na inne potrawy i dania. Chleb, ser, nalewki, przetwory, dania z grzybów, wyroby wiejskie: pasztetowa, kaszanka, salceson, smalec i inne. Każdy znajdzie tu coś dla siebie.

prymat