Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wekend z bobem

Uwielbiam tę porę roku, kiedy idąc na ryneczek mam tak duży wybór warzyw. Kupiłam bób.

Uwielbiam tę porę roku, idąc na ryneczek mam taki duży wybór warzyw, że muszę się poważnie zastanowic które z nich wybrać. Bób to dla mnie nowość, nigdy go nie jadłam, wydawać się to może być dziwne dla niektórych. Kupiłam paczkę. I tak powstała

FRANCUSKA JARZYNOWA Z BOBEM

1 marchew

3 ziemniaki

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 szklanka wyłuskanego bobu

10-15 sztuk fasolki szparagowej

1 pomidor

bazylia świeża kilka listków

oliwa

Warzywa najlepsze do tej zupki są młode, i tak na rozgrzaną oliwę kładziemy pokrojoną cebulkę w kostkę i czosnek obrany i pokrojony w talarki. Chwilkę podsmażamy i zaraz wrzucamy pokrojoną w talarki marchew i w kostkę ziemniaki po chwili smażenia dodajemy pomidora obranego ze skórki dusimy chwilę i dolewamy pół litra wody i łyżke kucharka. Następnie dodajemy fasolę pokrojoną na 3-4 cm paski, gotujemy to 10-15 minut. Wmiędzy czasie obieramy bób z łupinek. łupinki trzeba naciąć ostrym nażem i ładnie odchodzą. Do zupy dodajemy bób i dolewamy wody, do rządanej gęstości zupy. Na koniec dodaję poszatkowane liście świeżej bazylii.

Zupa jest przepyszna, zniknęła w mgnieniu oka.

wekend z bobem

CURRY Z BOBEM

200 g bób

kukurydza z 1/2 puszki

biała część pora

pojedyńczy filet z kurczaka

1 łyżeczka zielonej pasty curry

Pora tniemy na pól plastry podsmażamy na oliwie dodajemy lyżkę pasty curry, chwilę podsmażamy następnie dodajemy pokrojoną wkostkę pierś. Bób gotujemy w osolonej wodzie obieramy z łupinek i dodajemy do przesmażonego mięsa, dodajemy też kukurydzę i chwilę wszstko dusimy. Doprawiamy do smaku. Całość posypujemy natką pietruszki.

wekend z bobem

PASTA Z BOBU

200 g bobu

2 łyżki majonezu

1 łyżka przecieru pomidorowego

sól

Bob gotujemy w osolonej wodzie, obieramy ze skórki. Blenderem miksujemy na miazgę następnie dodajemy majonez, przecier-miksujemy. Doprawiamy solą. Pyszna z pieczywem.wekend z bobem

SAŁATKA Z BOBEM

200 g bób

1/2 puszki kukurydzy

por biała część

2-3 sztuki ogórek konserwowy

pojedyńczy filet z kurczaka

majonez

1 łyżeczka pasty zielonej curry

pieprz

sól

Ugotowany i obrany bób wsypujemy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i pora, odsączoną kukurydzę. Kurczaka pokrojonego w kostkę-przesmażamy z dodatkiem pasty curry. Schłodzonego dodajemy do warzyw. wszystko mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem, schładzamy.wekend z bobem

JEST NIEDZIELA WIECZÓR A PO BOBIE ZOSTAŁY TYLKO WSPOMNIENIA SMAKU, LODÓWKA PUSTA. CHYBA TRZEBA BĘDZIE POWTÓRZYĆ WEKEND Z BOBEM

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak