kurczak mole

Opublikowano: 23.02.2013
Autor: teresa18
kurczak mole
Czasami mamy ochotę zjeść coś oryginalnego. Szukając inspiracji trafiłam na kurczaka mole. Bardzo aromatyczny, meksykański sposób na kurczaka. Połączenie ostrej papryki i czekolady. Przepis dostosowany do osiągalności produktów w mojej okolicy

na jego przygotowanie potrzebujemy:

2 piersi z kurczaka

1 duża cebula

3 zabki czosnku

1 papryka czerwona

1 pomidor

2-3 szkl. rosołu

3 łyżki oliwy

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

3 łyżki ostrej papryki

garść rodzynek

50 g gorzkiej 70% czekolady

sezam

Na rozgrzany olej dodać pokrojone w kostkę cebulę, paprykę i czosnek. Podsmażyć na wolnym ogniu do miękkości cebuli. Dodać pokrojonego pomidora wcześniej obranego ze skórki

do podduszonej cebuli dodać przyprawy i chwilę przodsmażyć, następnie podlać 2 szklankami rosołu i gotować na wolnym ogniu około 20 minut

po tym czasie wszystko zmiksować, dodać połamaną czekoladę i rodzynki, doprawić solą  jeśli potrzeba rozrzedzić sos pozostałym rosołem

piersi kurczaka natrzeć solą i pieprzem i usmażyć na oleju, gotowe pokroić w paski

mięso podawać z ryżem, polane sosem i posypane podprażonym sezamem.

prymat