jaja po szkocku

do ich wykonania potrzebne nam będą następujace składniki:
7 jaj
30 dkg mielonego mięsa wieprzowego
2-3 łyżki bułki tartej
1 łyżka musztardy
kilka gałązek świeżego tymianku
sól
pieprz
papryka słodka
olej do smażenia
2-3 łyżki mąki
6 jaj ugotować na twardo, jedno zostawić surowe, ostudzić i obrać. Do mięsa dodać bułkę i przyprawy. Jajko wybić do miseczki i rozbełtać widelcem, 1/2 wlać do mięsa resztę zostawić do panierowania. Mięso wyrobić, na deseczkę wsypać trochę mąki i uformować z części mięsa placek dośc chudy, wielkości takiej aby obtoczyć nim jajko, wcześniej otoczone maką
formujemy zgrabny kotlecik i tak robimy z kolejnymi pięcioma jajkami.
następnie panierujemy je w jajku i bułce tartej i pieczemy na głębokim oleju do ich zarumienienia, trwa to około 6-8 minut.
Pięknie wyglądają po rozkrojeniu, w smaku są nieziemskie.
Polecam na walentynkowe śniadanie. Mój mężczyzna był nimi oczarowany