Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Walentynki 2014

Już za kilka dni święto zakochanych; Dzień pełen wyznań, uczuć, refleksji, upominków od serca i kolacji dla dwojga; Z tej okazji zapraszam Was na risotto z szampanem i kawiorem oraz torcik z kremem zabajone dla dwojga.
Walentynki obchodzone 14-go lutego to dzień dedykowany zakochanym. Swięto to ma m.in korzenie religijne i jak sama nazwa wskazuje związane jest z osobą św. Walentego, który żył w czasach Starożytnego Rzymu. Legenda mówi, iż jako kapłan z powołania, pomimo zakazu cesarza, błogosławił małżeństwa legionistów, za co został wtrącony do więzienia, gdzie obdarzył miłością niewidomą córkę strażnika. Pod wpływem uczucia dziewczyna odzyskała wzrok, a wieść o tym szybko się rozeszła. Rozgniewany  cesarz wydał wyrok śmierci na Walentego, który w przeddzień egzekucji napisał list do ukochanej podpisując ją „od twojego Walentego”;Następnego dnia 14 lutego 269 r. został stracony;
Tragiczna historia jakich było wiele przez wieki , ta jednak przetrwała do naszych czasów, a św. Walenty został m.in patronem zakochanych;
 
Walentynki cieszą się niezwykłą popularnością w USA, Europie, a każdego roku podijają coraz to nowe granice; Również w Polsce, mimo krótkiego czasu od kiedy są obchodzone, święto to spotkało się bardzo szybko z dużym entuzjazmem. Ale nie ma się co dziwić, to dzień pełen  wyznań miłości, celebracji uczucia i refleksji zakochanych – jednym słowem wyjątkowy!
 
Walentynki obchodzi się zazwyczaj obdarowując ukochaną osobę kartką z wyznaniem miłosnym, kwiatami czy słodkim upominkiem.Wiele par świętuje również jedząc romantyczną kolację we dwoje.
Ta zjedzona w resteuracji czy w domowym zaciszu powinna być lekka, pełna afrodyzjaków i przypadająca gustom obydwojgu zakochanych, dlatego warto przed planowaniem menu zorientować się, co nasz partner lubi, oczywiście ten problem odpada, kiedy mowa o parach będących ze sobą w długotrwałym związku pod jednym dachem;
 
Propozycji na ten dzień może być wiele, ważne by w składnikach znalazł się jakiś afrodyzjak, a i w nich jest z czego wybierać – truskawki, szampan, czekolada, chili, szparagi, kawior, ostrygi, krewetki i inne owoce morza,jajka, kakao, trufle, wanilia, sery – to tylko niektóre z długiej listy afrodyzjaków;
Jeśli szukacie inspiracji na walentynkową kolację, polecam włoski klasyk  risotto z szampanem i kawiorem, a na deser torcik dla dwojga z kremem zabajone,a wszystko to skropione dużą ilością szampana J 
 
Risotto z szampanem i kawiorem;
Walentynki 2014

Składniki na 2 porcje: 
200-250 g ryż do risotta,200 ml szampan, 1 szt cebula, 250-350 ml bulion, sól do smaku,
2 łyżki parmezan starty, 50 g masło,1-2 łyżki kawior;
 Wykonanie:
1.Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na maśle na małym ogniu kilka minut;
2.Zwiększyć ogień.Dodać ryż i tostować go kilka minut aż stanie się lekko przezroczysty;
3.Następnie ryż zalać szampanem i nie mieszać dopóki ryż nie wchłonie szampana;
4.Następnie podlewając ryż gorącym bulionem, cały czas mieszając doprowadzić ryż do miekkości (ok. 10-15 minut);
5.Gdy ryż jest już miękki dodać parmezan, odrobinę masła, wymieszać i wyłączyć źródło ciepła;Jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem do smaku;Przykryć risotto pokrywką i odczekać 2-3 minuty przed podaniem;
6.Risotto wykładać na talerze, na wierzch kłaść łyżeczkę kawioru (wedle preferencji smakowyh) i polać łyżeczką szampana ( tego samego na którym gotowane było risotto);
Smacznego!
 
Torcik z kremem zabajone dla dwojga
Walentynki 2014 
Składniki:
Na biszkopt: 1 szt jajko, 30 g cukier,25 g mąka ziemniaczana,25 g mąka pszenna;
Na krem: 2 szt żółtka, 50-60 g cukier, 2-3 łyżki likier Marsala,1 listek żelatyny, 100 ml  śmietanka 36%, 1 łyżka cukier puder;
Do dekoracji:1 łyżka jagody goji,2 szt listki mięty;
Wykonanie:
1.Zrobić biszkopt: białko odzielić od żółtka i ubić na sztywną pianę, po czym dodać cukier (30g)i ubijać jeszcze chwilę.Cały czas ubijając dodać żółtko. Następnie dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać ruchem od dołu do góry; Formę o średnicy 13-15 cm wysmarowaś masłem, obsypać mąką. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni; Przełożyć ciasto biszkoptowe do formy i piec do suchego patyczka (około 20 minut);
2.Zrobić krem zabajone: Zółtka z cukrem ubić na parze ( ok 5-6 minut); Dodać 2-3 ml likieru i kontynuować jeszcze chwilę ubijanie; Listek żelatyny namoczyć w zimnej wodzie, po kilku minutach odcisnąć z wody;
Zelatynę rozpuścić na malutkim ogniu ( nie gotować). Rozpuszczoną żelatynę roźcieńczyć z łyżką ubitych żółtek, a następnie dodać do reszty, wymieszać i odstawić na 15 minut do lodówki. Smietankę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru.Wyjąć zabajone z lodówki i wymieszać delikatnie z ubitą śmietanką;
3.Biszkopt przekroić wpoprzek na 3 części;
Na każdą cześć biszkopta nakładać krem, przykrywać drugą i tak aż do wykończenia warstw.Wstawić torcik do lodówki na conajmniej 1 h;
4.Wierzch udekorować dowolnie, ja użyłam wcześniej namoczonych jagód goji i mięty;
Smacznego!
Słodkich  Walentynek
Iwona

Przepisy KPK linki - risotto; torcik

 

caralajna 09.02.2014 18:42
z takim menu Walentynki na pewno będą udane, czego 'serduszkowo' życzę ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak