Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wakacyjny przepis czyli Sałatka z quinoa

Ze spotkania z przyjaciółmi na "bryłach" przy grillu... wróciłam do domu z prezentami. Masa pysznych naturalnych warzyw, masło kokosowe i owa quinoa. Wprowadza mnie to w lekką konsternację, bo nie po to przyjeżdżamy... ale też i ogromną radość, która jednak zdecydowanie przyćmiewa całą resztę.

   Po raz pierwszy jadłam. Po raz pierwszy siłą rzeczy robiłam, choć tak naprawdę można jeść nic nie robiąc. Jedno drugiego przecież nie wyklucza. O quinoa trochę usłyszałam od Madzi, która używa jej od dłuższego czasu. Od Madzi też dostałam paczuszkę tej... kaszy.
   Zaczęło się zwyczajnie. Wpadliśmy na grilla, a mnie wpada w oko wszystko co nowe. A widzę rząd słoiczków u Madzi na blacie kuchennym, a w nich coś. Jednym tym czymś była qunoa. o którą zapytałam bezpośrednio. Widzieć widziałam wcześniej, ale już zrobioną, czyli w gotowych potrawach. Trafiałam na nie na różnych fajnych stronkach. Ta surowa mocno mnie zaintrygowała, a Madzia postanowiła - na szczęście się ze mną podzielić. Nie tylko uwagami.
   Do grilla kiedyś wrócę, ale póki co na temat sałatki. Za pierwszym razem w przypadku rzeczy, o których pojęcia nie mam jak smakują... staram się bazować na cudzych przepisach. Tak więc sięgnęłam... i skorzystałam z rad specjalistki, czyli kucharza - pani Geneviève Fillion. Zmieniając jednak podstawowy składnik, czyli... quinoa. Och... w przepisie oryginalnym jest użyta biała quinoa, a ja dostałam po prostu czerwoną. Sałatka mnie zauroczyła "naocznie", dlatego też postanowiłam nie patrząc na posiadany inny gatunek i tak ją zrobić. I wyszłam mocno do przodu. Sałatka, znaczy quinoa jest tym, co zdaje się, że weszło od tego momentu do naszego menu. Ja ją gdzieś w jakimś sklepie też widziałam... Tak mi się wydaje. Z pewnością w Carrefour`rze we Francji, ale gdzieś...  w którymś z naszych sklepów. Muszę teraz lukać po prostu na półkach. Bo... już mi się skończyła.
   Ugotowałam kaszkę po raz pierwszy. Ściśle wg przepisu, choć Madzia jasno stwierdziła, że wystarczy jej 12 minut. I po tych 12 minutach spróbowałam oczywiście. Była dobra, jednak zostawiłam do końca, co pozwoliło jej zmięknąć zdecydowanie bardziej. Przeczytałam zresztą, że gotuje się dokładnie od 12 do 20 minut. Zaskoczył mnie jej smak. Powiem, że zaskoczył mnie niesamowicie. Ona smakuje jak... chciałam powiedzieć, że mnie smakuje po prostu jak mak. Jednak w sałatce udzielają się jej inne. Sporo bazylii i sporo soku z cytryny robią swoje. Zabawne, że gotowana jest z anyżem, który wydawałoby się, że w połączeniu z kaszą nijak się zgra... a tu niespodzianka. Jednym słowem - sporo w tej sałatce zaskakujących akcentów, ale całość niezwykle lekka i soczysta. Jeszcze jedna uwaga - quinoa gotuje się jak ryż, i tak samo mniej więcej jej przybywa. Tej sałatki robi się sporo, jednak bez problemów daliśmy jej radę... we dwójkę. Mieliśmy niezłą ucztę przez dwa dni. Gdybyście mieli kiedyś okazję, i przede wszystkim ochotę na bardzo zdrową, nie zawierającą glutenu quinoa - kupcie. I spróbujcie. Choć podoba mi się nazwa quinoa, brzmiąca nieco egzotycznie - u nas znana jest pod nazwą komosy ryżowej. Ma bardzo niską zawartość tłuszczu, ale dużą żelaza, kwasów omega-3 i białka. Dlatego bardzo ceniona jest przez wegetarian. Można nią zastąpić ryż, makaron lub kuskus. Przeczytałam, że zmielona na mąkę nadaje się nawet do zrobienia naleśników, choć z jedną uwagą - ma niesamowitą zdolność wchłaniania, więc potrzeba jej znacznie mniej do ciasta niż zwykłej mąki. To taka ciekawostka. Co jeszcze in plus? Zapobiega osteoporozie. I naprawdę jest super.

 

Wakacyjny przepis czyli Sałatka z quinoa



Sałatka z quinoa

   1 szkl. quinoa,
   2 szkl, bulionu drobiowego,
   1 gwiazdka anyżu,
   1 łyżeczka masła,
   3 dymki ze szczypiorem,
   1 czerwona papryka,
1/2 ogórka sałatkowego,
1/2 szkl. suszonej żurawiny,
1/2 szkl, orzechów włoskich,
1/2 szkl. liści bazylii,
      sok z 1 cytryny,
   4 łyżki oliwy,
      sól, pieprz.

   Quinoa opłukać. W średnim rondlu rozgrzać masło, wrzucić quinoa i podsmażyć przez 1 minutę. Wlać gorący bulion i dodać gwiazdkę anyżu. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotowć pod przykryciem 20 minut. Wystudzić odkładając na 1 godzinę.
   W tym czasie umyć warzywa. Posiekać dymkę razem ze szczypiorem. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i powięzi, po czym pokroić w małą kostkę. W taką samą kostkę pokroić ogórka razem ze skórką. Żurawinę można przekroić na połówki. Orzechy połamać na ćwiartki i zrumienić na suchej patelni. Można je delikatnie przetrzeć rękami w ręczniku papierowym, aby usunąć skórkę. Bazylię pokroić w cienkie paseczki, trochę odłożyć do posypania.

 

Wakacyjny przepis czyli Sałatka z quinoa

 

   Quinoa wrzucić do miski, dodać pozostałe pokrojone składniki i wymieszać. Natychmiast polać najpierw sokiem z cytryny, po czym oliwą. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dobrze wymieszać jeszcze raz. Przykryć i wsadzić do lodówki na 1 godzinę. Wyłożyć na półmisek i posypać pozostałą bazylią. Ozdobić można ładnymi listkami i podawać. 

borgia 29.08.2012 22:47
Rjustysiu mam w księdze jeszcze jedną. Nie umiem powiedzieć, która lepsza, bo choć podobnie wyglądają, to jednak smakują zupełnie inaczej. Ta była moją pierwszą, i już wiem co mam robić :). Póki co nie udało mi się zepsuć.
rjustysia 29.08.2012 21:24
Od dawna szukałam ciekawego przepisu na sałatkę z tą komosą ryżową :) bo również niezwykle polubiłam tą kaszę, jest fantastyczna!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak