Ciasto francuskie zrolowane Therbii (wersja II) i Paluszki z parmezanem

Opublikowano: 27.01.2014
Autor: borgia
Ciasto francuskie zrolowane Therbii (wersja II) i Paluszki z parmezanem
Z cyklu "Kuchnia - nie tylko dla orłów". Dzisiaj zmagania z własnoręcznie wykonanym ciastem francuskim.

   Ostatnimi czasy stałam się bogatsza o nowy sprzęt kuchenny (oczywiście ze stronki Doradca Smaku), który właśnie do zrobienia ciasta wykorzystałam. To ciasto jest wyśmienite - robię je od lat w nieco innym robocie według receptury Therbii. Przepis poprzedni znajdziecie na mojej starej stronce, czyli "Świat od kuchni" i tutaj. Pozwoliłam sobie na podzielenie się przepisem Therbii, bo jest zdecydowanie prostsze i szybsze, ale w niczym nie ustępujące robionemu tradycyjną metodą. Fakt - trochę chłodzić się musi, ale czas jest zminimalizowany absolutnie. Natomiast jego wykorzystanie zależeć będzie od tego na co mamy ochotę.
   Chciałam tu pokazać zrobienie ciasta krok po kroku, bo ono wydaje się każdemu bardzo skomplikowane, i zniechęca. Potrzebujemy jedynie odrobinę mąki, masła prawdziwego, bardzo zimnej wody i szczyptę soli. Wodę proponuję wsadzić na jakiś czas do lodówki - pomoże to bardzo. Niestety mój błąd - miałam tym razem zważyć ciasto po zrobieniu i... zapomniałam. Ogólnie można przecież dodać sobie wagę - wyjdzie około 40 dag. I nie to, żebym dodać nie umiała, ale ciasto zyska na ciężarze gdy trzeba je będzie mąką podsypać i oprószyć.

 

Ciasto francuskie zrolowane Therbii (wersja II) i Paluszki z parmezanem



Ciasto francuskie zrolowane Therbii

15 dag mąki + odrobina do podsypania,
15 dag masła,
     szczypta soli,
75 ml lodowatej wody.


  Masło pokroić na kawałki i wsadzić do zamrażalnika na 15-20 minut.
  Wrzucić składniki do miski robota z końcówką do zagniatania kruchego ciasta, zamknąć wieko i miksować chwilkę na małych obrotach, po czym zwiększyć do dużej. Powinny być widoczne kawałki masła w posklejanym, miękkim cieście. Wyłożyć na oprószony blat, delikatnie obtoczyć w mące i rozwałkować na prostokąt. Nie musi on być idealny, czyli równy. Zrolować wzdłuż dłuższego brzegu, po czym z wałka uformować grubego ślimaka. Owinąć folią spożywczą i wsadzić do lodówki na 30 minut.
  Po tym czasie wyjąć i ustawić ślimaka na sztorc na lekko oprószonym mąką blacie, spłaszczyć dłonią i rozwałkować na pożądany kształt. Wyłożyć nim formę lub foremki, lub pociąć wg uznania. Foremki z ciastem należy wsadzić jeszcze do lodówki przed wypełnieniem farszem. Piec wg przepisu, z którego korzystamy. 

Ciasto francuskie zrolowane Therbii (wersja II) i Paluszki z parmezanem
Ciasto francuskie zrolowane Therbii (wersja II) i Paluszki z parmezanem
Ciasto francuskie zrolowane Therbii (wersja II) i Paluszki z parmezanem
Ciasto francuskie zrolowane Therbii (wersja II) i Paluszki z parmezanem
Ciasto francuskie zrolowane Therbii (wersja II) i Paluszki z parmezanem
Ciasto francuskie zrolowane Therbii (wersja II) i Paluszki z parmezanem
Ciasto francuskie zrolowane Therbii (wersja II) i Paluszki z parmezanem
Ciasto francuskie zrolowane Therbii (wersja II) i Paluszki z parmezanem


Paluszki z ciasta francuskiego z parmezanem i papryką wędzoną

   Z przygotowanego ciasta zrobiłam paluszki, bo prawdę powiedziawszy zrobiłam to ciasto z czystej ciekawości - czy wyjdzie. Paluszki są szybkie i chyba najprostsze. Poza tym pyszne. Nadają się do zjedzenia bezpośrednio, ale pyszne do czystych zup lub zup kremowych. Barszcz, rosół do picia (z czosnkiem na przykład), pomidorowy krem... jaka nam się zamarzy.
   Tym razem zależało mi na równym prostokącie (tak mniej więcej), więc złożyłam dodatkowo ciasto jak przy klasycznie robionym - w kopertę, po czym na ten prostokąt właśnie rozwałkowałam. Nie dbając o idealne krawędzie. Można jednak wyrównać je ostrym nożem.

 

Ciasto francuskie zrolowane Therbii (wersja II) i Paluszki z parmezanem


   1 porcja ciasta francuskiego,
1/2 szkl. startego parmezanu,
      papryka wędzona,
      odrobina białka,
      gruba sól morska.

   Nagrzać piekarnik do 200°C. Blachę wyłożyć arkuszem pergaminu.
Gotowe ciasto rozwałkować na cienki prostokąt. Na jednej połowie - wzdłuż dłuższego brzegu - rozsypać starty ser, posypać papryką i przykryć pustą częścią ciasta, składając je na pół. Ostrym nożem (świetne jest proste radełko - czyli nie karbowane) pokroić na paseczki szerokości 1 cm. Posmarować lekko rozbełtanym białkiem i posypać grubą solą. Przełożyć na blachę. Piec około 20 minut. 

Ciasto francuskie zrolowane Therbii (wersja II) i Paluszki z parmezanem
Ciasto francuskie zrolowane Therbii (wersja II) i Paluszki z parmezanem
Ciasto francuskie zrolowane Therbii (wersja II) i Paluszki z parmezanem
Ciasto francuskie zrolowane Therbii (wersja II) i Paluszki z parmezanem

Ewa

prymat