Wakacyjny przepis
Lubie eksperymentować w kuchni i wypróbowywać nowe przepisy i nowe smaki.
Czasem kupuje jakiś składnik tylko dlatego że jeszcze go nie jadłam i nie wiem jak smakuje, a później kombinuje do czego mi on pasuje. Dlatego tym bardziej się zastanawiam jak to możliwe że serek ricotta wpadł mi w ręce dopiero w tym roku. I to zupełnym przypadkiem, ale jak już go spróbowałam to zakochałam się w jego smaku i delikatności.
Jest to ser robiony z serwatki, miękki, delikatny o konsystencji twarogu.
Moim pierwszym przepisem z użyciem tego serka były małe pączusie
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/236569/mini-paczki-na-bazie-sera-ricotta.html
Były tak pyszne, puszyste i delikatne, że znikneły z talerza nim jeszcze zdązyły wystygnąc.
Następnie zrobiłam babeczki z jabłkami papierówkami i tym serkiem. Zdecydowanie przepyszne. Dzięki temu że został dodany serek były mięciutkie i delikatne.
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/243502/babeczki-z-papierowkami-i-ricotta.html
A na koniec przedstawiam jeszcze mój eksperymentalny, ale jakże pysznie udany przepis na kawę na zimno z dodatkiem serka ricotta.
Do jej zrobienia potrzebujemy:
1 łyżeczka kawa,
1 łyzka ser ricotta,
kilka szt draże kokosowe,
1 łyzeczka cukier trzcinowy,
1 łyzka wiórki z kokosa,
150 ml mleko,
50 ml woda,
1 szt kokos,
cynamon
Tak naprawdę najtrudniejsze w zrobieniu tej kawy jest jej podanie, tz otwarcie orzecha kokosowego i od tego zaczynamy. Otwieramy najpierw jedną z dziurek kokosa, można to zrobić korkociągiem, możem lub czymś ostrym, i przez zrobiony otwór wylewamy płynną zawartość kokosa. Następnie podważamy nożem lub rozbijamy młotkiem. Teraz zeskrobujemy ze ścianek kokosa miąższ.
Polecam!!