W oczekiwaniu na Święta Wielkanocne cd..

Kiełbasa biała świąteczna.
Kiełbasa biała świąteczna.
Składniki:
1.5 kg łopatki bez kości
1.5 kg karkówki bez kości
3 ząbki czosnku
sól do smaku
pieprz do smaku
3 łyżki majeranku
ok 1- 2 szklanki wody
jelita cienkie
Mięso umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem. Chudą wieprzowinę pokroić w drobną kostkę.Tłustą zmielić w maszynce do mięsa.
Mięsa wymieszać razem, wlać wodę, dodać pieprz, roztarty majeranek, czosnek roztarty z 1 łyżką soli oraz sól.
Starannie składanki wymieszać. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Następnie masę jeszcze raz dokładnie wyrobić.
Jelita cienkie dokładnie umyć i nałożyć na specjalną nakładkę w maszynce do mięsa. Mięso przez maszynkę wepchać do jelita, końce związać.
Kiełbasę możemy sparzyć. Przygotowac wodę o temp ok 80 stopC, włożyć kiełbasę i zmniejszyć ogień.Czas parzenia ok 20min.
Kiełbasę mozemy powiesić i suszyć przez 24 godz. Lub zamrozić surową w zamrażarce.
Pysznie smakuje z chrzanem lub żurkiem, ale można ją także zapiekać i dusić np. w piwie z cebulką.
Smacznego.