W ten wyjątkowy dzień wszystkim Kobietom chciałabym złożyć życzenia.
Życzę Wam by ludzie, którzy Was otaczają byli życzliwi i szczerzy.
Życzę Wam wielu inspiracji w gotowaniu, pieczeniu oraz tworzeniu każdego dnia. Dużo zdrowia Wam też życzę i spokoju wewnetrznego.
Kulinarny prezent na Dzień Kobiet – smaczny przepis na 8 marca
Sałatka z tuńczyka
Przepis łatwy w przygotowaniu
Czas przygotowania: ok 30 minut
Składniki:
1 mała kapusta pekińska
2 jajka gotowane na twardo
1 por biała część
2 ogórki kiszone
1 jabłko słodkie
1 puszka groszku konserwowego
1 puszka tuńczyka
kapary z zalewy
1 pomidor
1 ogórek zielony
2 łyżki majonezu
Sól
pieprz czarny świeżo mielony
natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo. W tym czasie 1/3 kapusty pekińskiej drobno szatkujemy i przekładamy do miski, lekko solimy. Do pokrojonej kapusty dodajemy kawałek drobno pokrojonego pora, obranego ogórka kiszonego pokrojonego w kostkę, połówkę jabłka pokrojonego w drobną kostkę, jajka ugotowane obrane i pokrojone w większe kawałki oraz 1/2 małej puszki zielonego groszku. Pokrojone składniki doprawiamy pieprzem. Dodajemy majonez i mieszamy składniki. ( Do majonezu można dodać odrobinę jogurtu naturalnego). Na niewielki półmisek układamy na brzegach pokrojonego w plastry pomidora i ogórka zielonego - posypujemy solą i pieprzem. Na środek półmiska między pomidorem i ogórkiem wykładamy wymieszaną sałatkę z warzyw.
Tuńczyka wykładamy na wierzch sałatki dodając kapary i dekorując natką pietruszki.
Sałatkę podajemy z pieczywem czosnkowym lub tostami na śniadanie lub kolację.
Moja ulubiona sprawdzona sałatka.
Sałatkę spożyć najlepiej tego samego dnia.
Smacznego