Uśmiechnięte ciasteczka z jabłuszkami

Opublikowano: 16.12.2012
Autor: SmakChwili
Uśmiechnięte ciasteczka z jabłuszkami
Oto naoczny dowód na smaczną, zdrową i szybką w przygotowaniu przekąskę, upiekłam je z myślą o synku, a teraz zajadamy się nimi razem.

Uśmiechniete ciasteczka
Kiedyś te ciasteczka często mama piekła w domu zdarzało się, że nawet z potrójnej porcji, żeby zostało coś na kolejny dzień,  bo jak wszyscy się przysiedliśmy do nich to w ekspresowym tempie znikały. Ciasto z serem jest tak delikatne i kruche jakby było francuskie, z tym że jak dla mnie to o wiele smaczniejsze. Nie są bardzo słodkie, bo do ciasta nie dodawałam cukru,  słodyczy mają  tyle co uzyskały dzięki jabłkom i posypanym cukrem pudrem i to jest w zupełności wystarczające.

Uśmiechnięte ciasteczka


Składniki:

- 250g mąki

- 250g białego sera

- 250g masła

- 4 jabłka

 

Do posypania: 

- cukier puder 

 

 Ser z miękkim masłem  zmiksować w melakserze. Na stolnicy wysypać mąkę  i dodać utartą masę serowo-maślaną i dokładnie wyrobić ze sobą. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne,następnie każdą ćwiartkę pokroić jeszcze na 3 części.  Urobione ciasto rozwałkować i wykroić szklanką kółka.  Na każdą połówkę krążka nałożyć cząstkę jabłka, złożyć na pół i skleić w rogach. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut aż ciasteczka się zarumienią. Upieczone ciastka przed podaniem posypać cukrem pudrem. 

prymat