Uśmiechnięte ciasteczka z jabłuszkami
Opublikowano: 16.12.2012

Oto naoczny dowód na smaczną, zdrową i szybką w przygotowaniu przekąskę, upiekłam je z myślą o synku, a teraz zajadamy się nimi razem.

Kiedyś te ciasteczka często mama piekła w domu zdarzało się, że nawet z potrójnej porcji, żeby zostało coś na kolejny dzień, bo jak wszyscy się przysiedliśmy do nich to w ekspresowym tempie znikały. Ciasto z serem jest tak delikatne i kruche jakby było francuskie, z tym że jak dla mnie to o wiele smaczniejsze. Nie są bardzo słodkie, bo do ciasta nie dodawałam cukru, słodyczy mają tyle co uzyskały dzięki jabłkom i posypanym cukrem pudrem i to jest w zupełności wystarczające.

Składniki:
- 250g mąki
- 250g białego sera
- 250g masła
- 4 jabłka
Do posypania:
- cukier puder
Ser z miękkim masłem zmiksować w melakserze. Na stolnicy wysypać mąkę i dodać utartą masę serowo-maślaną i dokładnie wyrobić ze sobą. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne,następnie każdą ćwiartkę pokroić jeszcze na 3 części. Urobione ciasto rozwałkować i wykroić szklanką kółka. Na każdą połówkę krążka nałożyć cząstkę jabłka, złożyć na pół i skleić w rogach. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut aż ciasteczka się zarumienią. Upieczone ciastka przed podaniem posypać cukrem pudrem.
