Turystyczne ogórki małosolne wg przepisu Piotra
Opublikowano: 27.06.2011
W niedzielę wybieramy się w długą podróż, ponad 700 km, naszym miejscem docelowym jest miejscowość Polańczyk w Bieszczadach. Spędzimy tam trochę czasu, a że sezon ogórków małosolnych się zaczął Piotr wpadł na pomysł aby przygotować swoje turystyczne ogórki małosolne, które doskonale znoszą podróż i przechowywanie w baniaczku po wodzie. Jak dojedziemy to będą doskonale sie nadawać do konsumpcji
W niedzielę wybieramy się w długą podróż, ponad 700 km, naszym miejscem docelowym jest miejscowość Polańczyk w Bieszczadach. Spędzimy tam trochę czasu, a że sezon ogórków małosolnych się zaczął Piotr wpadł na pomysł aby przygotować swoje turystyczne ogórki małosolne, które doskonale znoszą podróż i przechowywanie w baniaczku po wodzie. Jak dojedziemy to będą doskonale sie nadawać do konsumpcji i nie będziemy musieli podobnych kupować.
Turystyczne ogórki małosolne wg przepisu Piotra
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych,
- 5 szt liście chrzanu i korzeń,
- 4 szt kopru,
- 5 łyżek soli,
- 5 litrów wody w baniaczku z Bierdonki,
- 4 ząbki czosnku
Ogórki umyć w zlewie, odciąć końcówki.
Wylać wodę z baniaka, 3 litry odlać do miski, rozpuścić w niej 5 łyżek soli. Do baniaka włożyć połowę chrzanu, koper i czosnek, włożyć ostrożnie ogórki, dodać resztę chrzanu, kopru i czosnku,
wlać osoloną wodę, zakręcić korek, zostawić na kilka dni, doskonały sposób na przechowywanie ogórków w podróży.