Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawki cz.2 - Truskawkowy sezon trwa

Sezon na truskawki jest krótki więc trzeba korzystać. Zapraszam na kolejne truskawkowe przepisy.

U mnie truskwakowy zawrót głowy. Zapraszam na truskawkowe smakołyki:)

Orzeźwiająca sałatka z bazylią cytrynową

składniki:

300 g arbuza bez skóry
300 g truskawek
kilka listków bazylii cytrynowej
3 łyżki sosu balsamicznego
1 łyżka miodu
2 łyżki soku jabłkowego lub z pomarańczy

Arbuza pokroić w kostkę, można wypestkować, mój miał małe i jasne pestki więc nie było potrzeby. Truskawki pokroić w ćwiartki. Bazylię cytrynową drobno posiekać. Pokrojone owoce ułożyć w pucharkach lub miseczce posypując miejscami posiekaną bazylią cytrynową. Sos balsamiczny wymieszać w słoiczku z miodem i sokiem owocowym, polać sałatkę. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Można również owoce wcześniej schłodzić i podawać sałatkę zaraz po przygotowaniu.

Truskawki cz.2 - Truskawkowy sezon trwa

 



Pierogi z truskawkami z sosem waniliowym


składniki:

ciasto
350 g mąki pszennej
200 ml wrzącej wody
2 łyżki margaryny
1 jajko
szczypta soli

truskawki - średniej wielkości ok 25-30 szt
cukier do obtoczenia truskawek
200 ml jogurtu
cukier waniliowy ok 2-3 łyżek

Jogurt wymieszać z cukrem waniliowym i schłodzić. Przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski, wymieszać ze szczyptą soli i jajkiem. W goracej wodzie rozpuścić margarynę i dodać do mąki, wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odłożyć na 30 minut. Truskawki umyć i lekko osuszyć, obtoczyć w cukrze.

Truskawki cz.2 - Truskawkowy sezon trwa

 

Clafoutis z truskawkami

składniki:

2 jajka
100 g margaryny
75 g cukru
160 g mąki
150 ml mleka
ok 250 -300 g małych truskawek

Formę lekko natłuścić i posypać tartą bułką, ja użyłam formy do tarty. Margarynę rozpuścić w rondelku i wystudzić.Do miski wbić jajka i ubić mikserem.Następnie cały czas ubijać na wolnych obrotach i dodawać porcjami resztę składników -cukier, rozpuszczoną margarynę, mąkę i mleko. Owoce można wymieszać razem z masą lub ułożyć na dnie formy i zalać przygotowanym ciastem. Ja zrobiłam tym drugim sposobem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C piekarnika i piec ok 20-25 minut. Używam trukawek małych wtedy nie puszczą dużo soku. Clafoutis robiłam też z podwójnej porcji składników w blaszce o wymiarach 25X30, ciasto jest wtedy wyższe i lepiej się kroić, trzeba tylko chwilke dłużej piec.

Truskawki cz.2 - Truskawkowy sezon trwa

 

Sałatka z truskawkami i serem blue

składniki:

kilkanaście listków sałaty dębowej
50 g sera blue
3-4 truskwki
5 różowych winogron
2-3 łyżki oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki musztardy dijon
sól ziołowa do smaku

Na talerzu ułożyć listki sałaty dębowej ( ok 15 szt.). Ser blue pokroić w kostkę. Truskawki pokroić w ćwiartki. Winogrona przekroić na pół. Wszystkie pokrojone składniki ułożyć na sałacie. W słoiczku wymieszać oliwę, sok z cytryny, musztardę z odrobiną soli ziołowej. Gotowym sosem skropić sałatkę i podawać.


Następnie ciasto rozwałkować i wykrawać koła ( ja użyłam kubka o średnicy 8cm i zrobiłam małe pierożki z jedną truskawką w środku). Na każde koło ułożyć jedną truskawkę i dokładnie zlepić brzegi. Gotowe pierożki gotować we wrzątku z odrobiną soli, gotować ok 3 minuty od wypłynięcia. Podawać polane waniliowym sosem z jogurtu.

Truskawki cz.2 - Truskawkowy sezon trwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak