Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawki cz 3.- Jeszcze coś smacznego z truskawek

Sezon truskawkowy powoli się kończy wiec przedstawiam jeszcze kilka truskawkowych przepisów.

Paruchy z truskawkami

składniki:

1100 g mąki
500 ml letniego mleka
100 g drożdży
1/4 kostki margaryny lub masła
4 jajka
1/2 szklanki cukru
truskawki (po 2 sztuki na jedną bułkę u mnie wyszło 26 bułeczek więc 52 truskawki i oczywiście do musu truskawkowego)

Truskawki do nadziewania bułek posypać cukrem. Tłuszcz rozpuścić w rondelku i przestudzić. W letnim mleku rozpuścić drożdże. Do miski wbić jajka dodać cukier i wymieszać. Następnie dodawać porcjami na przemian resztę składników, wyrobić ciasto i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Potem brać po trochu ciasta, ręce maczać w mące aby się nie przyklejało do rąk. Uformować okrągły placek, na środku ułożyć 2 truskawki i zebrać brzegi do środka formując bułkę, odłożyć ponownie do podrośnięcia. Nie mam parowaru ani specjalnego garnka do gotowania na parze więc robię starym sposobem mojej mamy. Do dużego garnka wlać wodę, na górze umocować gazę (ściereczkę lnianą lub pieluchę), przykryć miską. Gdy woda zacznie wrzeć ułożyć paruchy i parować 6-8 minut. Oczywiście czynność powtórzyć, ja miałam mały garnek i wchodziło mi ok 5 bułek. Paruchy podawać z musem truskawkowym lub sosem waniliowym z jogurtu. Ja robię duże buły z dwoma truskawkami wychodzi mi ok 26 sztuk, można zrobić mniejsze. Nadwyżkę można zamrozić a potem odsmażyć na masełku lub oleju.

Truskawki cz 3.- Jeszcze coś smacznego z truskawek

Serniczek truskawkowy

składniki:

masa serowa
500 g sera sernikowego z wiaderka
2 łyżki miękkiego masła lub margaryny
3-4 łyżki cukru waniliowego
1 żółtko
1 żelatyna deserowa + woda lub mleko do jej przygotowania wg instrukcji na opakowaniu
300 g małych truskawek

masa truskawkowa
300 g truskawek
1 galaretka truskawkowa
250 ml wody do przygotowania galaretki

Galaretkę truskawkową rozpuścić w 250 ml wody i odstawić do wystudzenia. Żelatynę przygotować według przepisu rozpuszczając ją we wodzie lub też mleku. Masło utrzeć z cukrem waniliowym i żółtkiem. Następnie cały czas ubijać i dodawać porcjami ser a następnie rozpuszczoną żelatynę. 2/3 masy przełożyć do foremki. Masę wyrównać i ułożyć na niej truskawki i lekko wcisnąć je w masę. Potem wyłożyć resztę masy serowej i wierzch ładnie wyrównać, wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Truskawki zmiksować blenderem, wymieszać z wcześniej przygotowaną tężejącą galaretką. Masę truskawkową wylać na masę serową. Serniczek dobrze schłodzić aby masy dobrze stężały.

Truskawki cz 3.- Jeszcze coś smacznego z truskawek

Kompot truskawkowo-śliwkowy

składniki:

500 g truskawek
500 g mrożonych śliwek (ja miałam węgierki)
1 łodyga rabarbaru
3/4 szklanki cukru
2 litry wody

Truskawki oszyścić z szypułek i opłukać. Do garnka włożyć mrożone śliwki, pokrojony rabarbar i przygotowane truskawki. Owoce zalać wodą, dodać cukier i wszystko zagotować. Gotować ok 5 minut. Następnie kompot przecedzić i wystudzić. Kompocik wyszedł mocny więc dolałam jeszcze przgotowanej wody ok 3/4 l. Wstawić do lodówki do schłodzenia lub podawać z kostkami lodu. Kompocik jest przepyszny i orzeźwiający, w sam raz na upały.

Truskawki cz 3.- Jeszcze coś smacznego z truskawek

Przetwory-kompot z truskawek

składniki:

2 kg truskawek
1 kg cukru
1/2 szklanki wody

Z truskawek usunąć szypułki, opłukać je i osączyć. Następnie przełożyć do garnka, wlać wodę i wsypać cukier. Wszystko zagotować od czasu do czasu mieszająć. Gotować ok 5 minut. Następnie przełożyć/przelać do słoików. Zakręcić, postawić do góry dnem i przykryć ręcznikiem, zostawić do wystygnięcia. I kompocik na zimę gotowy. Nie trzeba pasteryzować. Owoce można wykorzystać i zmiksować razem z odrobiną soku i jogurtem i przygotować zimową wersje makaronu z truskawkami.

Truskawki cz 3.- Jeszcze coś smacznego z truskawek

Owocowe szaszłyki z grilla

składniki:

3 plastry świeżego ananasa
2 małe jabłka
1 banan
10-12 truskawek

Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Ananasa pokroić na kawałki. Banana obrać i również pokroić na kawałki. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Przygotowane owoce nadziewać wedle uznania na patyczki do szaszłyków. Grillować ze wszystkich stron aż truskawki lekko się zabrązowią, nie za długo aby truskawki nie spadły z patyków. Truskawki są miękkie i wodniste i najszybciej się grillują , należy użyć większe sztuki, można je pominąć ale ja bardzo lubię ich dodatek i ten przyjemny truskawkowy zapach podczas grillowania i jedzenia.

Truskawki cz 3.- Jeszcze coś smacznego z truskawek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak