Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawki

Wreszcie są te wyczekiwane i upragnione polskie truskawy.

Sezon truskawkowy uważam za otwarty. Moje truskaweczki już dojrzewają. Pogoda u mnie na razie pochmurna i deszczowa ale ma się wypogodzić więc i truskaweczki będą bardziej aromatyczne i słodkie. Krzaczki są młode, posadzone na jesieni zeszłego roku więc owoców na razie mało, ale ich smak niezastąpiony. Na jesieni dosadzam kolejne rządki. Oprócz owocków krzaczki  puszczają nowe pędy, które na końcu wypuszczą listki a potem sadzonka sama się ukorzeni. Będzie można ją wykopać i posadzić.

Kilka słów o truskawce:

100 g truskawek zawiera:0,6 g białka, 6,2 g węglowodanów, 2,2 g błonnika, 160 mg potasu, 23 mg fosforu, 22 mg wapnia, 12 mg magnezu, 2 mg sodu, 0,7 mg żelaza, 0,1 mg cynku, mangan, 30 mg witaminy A, 0,02 mg witaminy B1, 0,03 mg witaminy B2, 0,4 mg witaminy B3 (PP), 0,06 mg witaminy B6, 60 mg witaminy C, 0,2 mg witaminy E oraz 20 mg kwasu foliowego.

Truskawka posiada więcej witaminy C niż cytryna, czy grejpfrut. Zawarta w niej witamina PP reguluje m.in. dotlenienie krwi. W truskawkach znajduje się bogactwo soli organicznych, poprawiających przemianę materii i pektyn, oczyszczających jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływających na naturalną florę bakteryjną.

Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm. Co więcej, poprzez spalanie tłuszczów owoce te posiadają właściwości odtruwające i oczyszczające. Dzieje się tak za sprawą bromeliny, enzymu odpowiadającego za rozkład białka. Poleca się więc truskawki osobom, które mają kłopoty z trawieniem białek lub powinny obniżyc wagę ciała.

Ze względu na wysoką zawartość żelaza są również ważnym składnikiem kobiecej diety. Ochronią przed anemią, wzmacniają organizm, wpływają odświeżająco na cerę i włosy. Są poza tym wielkim sprzymierzeńcem w walce z chorobami reumatycznymi i artretycznymi, a także obniżą kwasowość moczu i z tego powodu poleca się je przy schorzeniach wątroby, nerek, kamieniach moczowych i żółciowych oraz przy podagrze.

Truskawki, cebula i czosnek posiadają w swoim składzie ten sam, wyjątkowo cenny składnik : fitocydy. Są to związki o właściwościach bakteriobójczych, bardzo istotne np. podczas leczenia stanów zapalnych jamy ustnej. (źródło: doz.pl)

A teraz zapraszam na smakołyki z truskawkami:

Chrupiące gofry z bitą śmietaną i owocami

składniki:
4 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka oleju rzepakowego
1 szklanka wody (może być gazowana)
1/2 szklanki cukru pudru
2-3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
dodatki: bita śmietana ( ok 700 ml śmietanki 30%) oraz owoce-truskawki i winogrona

Do miski wlać mleko, wodę i olej. Dodać cukier,sól i jajka, dokładnie wymieszać mikserem. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły i nie było grudek. Ciasto ma gęsta konsystencję ale powinno powoli spływać z łyżki. Rozgrzać gofrownicę i piec gofry. Czasu nie podaję bo to zależy od sprzętu. Gofry wystudzić i zajadać z dowolnymi dodatkami. U mnie znany duet bita śmietana i owoce. Z podanych składników wychodzi mi 12 gofrów.

Truskawki


Smoothie truskawkowo-bananowe z nutą bazylii cytrynowej


składniki:
400 g truskawek
2 duże dojrzałe banany
25-30 listków świeżej bazylii cytrynowej

 
Banany obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki. Truskawki obrać ze szypułtek. Owoce i listki bazylii zblenedrować. Można dodać odrobinę słodkiej śmietanki lub dosłodzić jeśli potrzeba,  ja nie dosładzałam bo banany były bardzo słodkie. Koktajl dobrze schłodzić. Potem przelać do szklaneczek i podawać.
                                                                                                                                                             
     
Truskawki

Sałatka z truskawkami na szpinaku

składniki:
2 garście młodego szpinaku
6-7 dużych truskawek
100 g fety lub innego serka sałatkowego 
2 garście pestek dyni
2 łyżki sosu balsamicznego
3-4 łyżki oleju
1 łyżeczka miodu

Szpinak opłukać i osuszyć, ułożyć na talerzach. Truskawki pokroić w ćwiartki i ułożyć na szpinaku. Ser pokroić w kostkę i również ułożyć na szpinaku. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Sos balsamiczny wymieszać z olejem i miodem, skropić nim sałatkę. Całość posypać uprażonymi ziarnami dyni i podawać.

Truskawki


DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak