Truskawki

Sezon truskawkowy uważam za otwarty. Moje truskaweczki już dojrzewają. Pogoda u mnie na razie pochmurna i deszczowa ale ma się wypogodzić więc i truskaweczki będą bardziej aromatyczne i słodkie. Krzaczki są młode, posadzone na jesieni zeszłego roku więc owoców na razie mało, ale ich smak niezastąpiony. Na jesieni dosadzam kolejne rządki. Oprócz owocków krzaczki puszczają nowe pędy, które na końcu wypuszczą listki a potem sadzonka sama się ukorzeni. Będzie można ją wykopać i posadzić.
Kilka słów o truskawce:
100 g truskawek zawiera:0,6 g białka, 6,2 g węglowodanów, 2,2 g błonnika, 160 mg potasu, 23 mg fosforu, 22 mg wapnia, 12 mg magnezu, 2 mg sodu, 0,7 mg żelaza, 0,1 mg cynku, mangan, 30 mg witaminy A, 0,02 mg witaminy B1, 0,03 mg witaminy B2, 0,4 mg witaminy B3 (PP), 0,06 mg witaminy B6, 60 mg witaminy C, 0,2 mg witaminy E oraz 20 mg kwasu foliowego.
Truskawka posiada więcej witaminy C niż cytryna, czy grejpfrut. Zawarta w niej witamina PP reguluje m.in. dotlenienie krwi. W truskawkach znajduje się bogactwo soli organicznych, poprawiających przemianę materii i pektyn, oczyszczających jelita z resztek pokarmu i korzystnie wpływających na naturalną florę bakteryjną.
Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby oraz poprawiają pracę mięśni, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm. Co więcej, poprzez spalanie tłuszczów owoce te posiadają właściwości odtruwające i oczyszczające. Dzieje się tak za sprawą bromeliny, enzymu odpowiadającego za rozkład białka. Poleca się więc truskawki osobom, które mają kłopoty z trawieniem białek lub powinny obniżyc wagę ciała.
Ze względu na wysoką zawartość żelaza są również ważnym składnikiem kobiecej diety. Ochronią przed anemią, wzmacniają organizm, wpływają odświeżająco na cerę i włosy. Są poza tym wielkim sprzymierzeńcem w walce z chorobami reumatycznymi i artretycznymi, a także obniżą kwasowość moczu i z tego powodu poleca się je przy schorzeniach wątroby, nerek, kamieniach moczowych i żółciowych oraz przy podagrze.
Truskawki, cebula i czosnek posiadają w swoim składzie ten sam, wyjątkowo cenny składnik : fitocydy. Są to związki o właściwościach bakteriobójczych, bardzo istotne np. podczas leczenia stanów zapalnych jamy ustnej. (źródło: doz.pl)
A teraz zapraszam na smakołyki z truskawkami:
Chrupiące gofry z bitą śmietaną i owocami
składniki:
4 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka oleju rzepakowego
1 szklanka wody (może być gazowana)
1/2 szklanki cukru pudru
2-3 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
dodatki: bita śmietana ( ok 700 ml śmietanki 30%) oraz owoce-truskawki i winogrona
Smoothie truskawkowo-bananowe z nutą bazylii cytrynowej
składniki:
400 g truskawek
2 duże dojrzałe banany
25-30 listków świeżej bazylii cytrynowej
Sałatka z truskawkami na szpinaku
składniki:
2 garście młodego szpinaku
6-7 dużych truskawek
100 g fety lub innego serka sałatkowego
2 garście pestek dyni
2 łyżki sosu balsamicznego
3-4 łyżki oleju
1 łyżeczka miodu
Szpinak opłukać i osuszyć, ułożyć na talerzach. Truskawki pokroić w ćwiartki i ułożyć na szpinaku. Ser pokroić w kostkę i również ułożyć na szpinaku. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Sos balsamiczny wymieszać z olejem i miodem, skropić nim sałatkę. Całość posypać uprażonymi ziarnami dyni i podawać.