Troche pikanterii w zupach z ryb i owoców morza
Pikantnąa zupa rybna z ryb mieszanych i warzyw z dodatkiem chilli i papryki w płatkach to propozycja na ostry tydzień.
Składniki:
300 g mieszanych ryb (łosoś, szczupak, okoń), oraz głowy, ogony (szczupak, okoń)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku,
1 łyżka mieszaniny przypraw (czerwona i zielona papryka w płatkach, oraz gorczyca, pasternak i kminek oraz odrobina soli)
1 łyżka czerwonej papryki,
szczypta chilli
200 g mieszanki warzyw (papryka czerwona i żółta, marchew, zielona fasolka, kukurydza)
2 kartofle
1 łyżeczka soli
1 bulionetka warzywna
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub 1 łyżeczka gotowej zasmażki do zagęszczenia zupy
Przygotowanie:
Do garnka wkładamy głowy i ogony ryb, dodajemy 1 łyżeczke soli, ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy około 15 minut. Następnie wkładamy dzwonka różnych ryb czyli łososia, szczupaka, okonia i gotujemy 10 minut. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, oraz mieszankę warzyw i plastry kartofli, doprawiamy 1 łyżką przyprawy skłądającej się z mieszaniny płatków czerwonej i zielonej papryki, gorczycy, pasternak i kminku,1 łyżkę czerwonej papryki i podsmażamy 4 minuty cały czas mieszając. Następnie wlewamy odcedzony wywar rybny, możemy dodać bulionetkę warzywną, kawałki ugotowanych ryb i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Gdy warzywa będą miękkie możemy zagęścić zupę łyżeczką mąki kukurydzianej z niewielką ilością wody, albo niewielka ilością gotowej zasmażki. Zupę rozlewamy do miseczek, na wierzchu układamy kawałki łososia i dekorujemy natką pietruszki.
Znakomicie rozgrzewająca Pikantna zupa z owocami morza.
Składniki:
250 g mieszanki morskiej (kalmary, omułki, krewetki koktajlowe)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku,
1 łyżka przyprawy z czerwoną i zielona papryką w płatkach, oraz gorczyca, pasternak i kminek oraz odrobina soli)
1 łyżeczka czerwonej papryki,
szczypta kminu rzymskiego lub jak kto woli kuminu
szczypta chilli
200 g mieszanki warzyw (papryka czerwona i żółta, marchew, zielona fasolka, kukurydza, kartofle)
500 ml bulionu warzywnego lub 1 bulionetka warzywna
1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub 1 łyżeczka gotowej zasmażki do zagęszczenia zupy
Przygotowanie:
W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, przelane wrzątkiem na durszlaku owoce morza, posypujemy skłądającej się z mieszaniny płatków czerwonej i zielonej papryki, gorczycy, pasternak ui kminku, smażymy 2-3 minuty cały czas mieszając. Następnie dodajemy mieszankę warzywną, chwilę przesmażamy. Następnie wlewamy 500 ml bulionu lub wlewamy 500 ml wrzącej wody i dodajemy bulionetkę warzywną, doprawiamy czerwoną papryką, kuminem i chilli , gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Gdy warzywa będą miękkie możemy zagęścić zupę łyżeczką mąki kukurydzianej z niewielką ilością wody, albo niewielka ilością gotowej zasmażki.