Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Troche pikanterii w zupach z ryb i owoców morza

Do tygodnia pikantnego chciałam i ja dołozyć swoje trzy grosze. Chilli i papryka poprawiły i zaostrzyły smak zupy z dodatkiem ryb oraz zupy z owocami morza.


Pikantnąa zupa rybna  z ryb mieszanych i warzyw z dodatkiem chilli i papryki w płatkach to propozycja na ostry tydzień.

Troche pikanterii w zupach z ryb i owoców morza

Składniki:

300 g mieszanych ryb (łosoś, szczupak, okoń), oraz głowy, ogony (szczupak, okoń)

2 łyżki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku,

1 łyżka mieszaniny przypraw (czerwona i zielona papryka w płatkach, oraz gorczyca, pasternak i kminek oraz odrobina soli)

1 łyżka czerwonej papryki,

szczypta chilli

200 g mieszanki warzyw (papryka czerwona i żółta, marchew, zielona fasolka, kukurydza)

2 kartofle

1 łyżeczka soli

1 bulionetka warzywna

2 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub 1 łyżeczka gotowej zasmażki do zagęszczenia zupy

Przygotowanie:

Do garnka wkładamy głowy i ogony ryb, dodajemy 1 łyżeczke soli, ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy około 15 minut. Następnie wkładamy dzwonka różnych ryb czyli łososia, szczupaka, okonia i gotujemy 10 minut. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, oraz mieszankę warzyw i plastry kartofli, doprawiamy 1 łyżką przyprawy skłądającej się z mieszaniny płatków czerwonej i zielonej papryki, gorczycy, pasternak i kminku,1 łyżkę czerwonej papryki i podsmażamy 4 minuty cały czas mieszając. Następnie wlewamy odcedzony wywar rybny, możemy dodać bulionetkę warzywną, kawałki ugotowanych ryb i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Gdy warzywa będą miękkie możemy zagęścić zupę łyżeczką mąki kukurydzianej z niewielką ilością wody, albo niewielka ilością gotowej zasmażki. Zupę rozlewamy do miseczek, na wierzchu układamy kawałki łososia i dekorujemy natką pietruszki.

Troche pikanterii w zupach z ryb i owoców morzaTroche pikanterii w zupach z ryb i owoców morzaTroche pikanterii w zupach z ryb i owoców morzaTroche pikanterii w zupach z ryb i owoców morza

Znakomicie rozgrzewająca Pikantna zupa z owocami morza.
Troche pikanterii w zupach z ryb i owoców morza

Składniki:

250 g mieszanki morskiej (kalmary, omułki, krewetki koktajlowe)

2 łyżki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku,

1 łyżka przyprawy z czerwoną i zielona papryką w płatkach, oraz gorczyca, pasternak i kminek oraz odrobina soli)

1 łyżeczka czerwonej papryki,

szczypta kminu rzymskiego lub jak kto woli kuminu

szczypta chilli

200 g mieszanki warzyw (papryka czerwona i żółta, marchew, zielona fasolka, kukurydza, kartofle)

500 ml bulionu warzywnego lub 1 bulionetka warzywna

1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub 1 łyżeczka gotowej zasmażki do zagęszczenia zupy

Przygotowanie:

W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, przelane wrzątkiem na durszlaku owoce morza, posypujemy skłądającej się z mieszaniny płatków czerwonej i zielonej papryki, gorczycy, pasternak ui kminku, smażymy 2-3 minuty cały czas mieszając. Następnie dodajemy mieszankę warzywną, chwilę przesmażamy. Następnie wlewamy 500 ml bulionu lub wlewamy 500 ml wrzącej wody i dodajemy bulionetkę warzywną, doprawiamy czerwoną papryką, kuminem i chilli ,  gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Gdy warzywa będą miękkie możemy zagęścić zupę łyżeczką mąki kukurydzianej z niewielką ilością wody, albo niewielka ilością gotowej zasmażki.

 Troche pikanterii w zupach z ryb i owoców morza

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak