Tort jogurtowy z białą czekoladą w masie, musem z mrożonych truskawek, polewami deserowo-mlecznymi jest moim ukłonem na pożegnanie roku 2012, który dla nas, naszego bloga był bardzo szczęśliwy, oraz aby uczcić nadchodzący Nowy Rok 2013. Byliśmy z moim mężem Piotrem na wielu konkursach, spędziliśmy sporo czasu na przeróżnych warsztatach kulinarnych, poznaliśmy wielu ciekawych ludzi ze świata kulinariów, oby ten nadchodzący rok był równie ciekawy i aktywnie spędzony.
Torcik jogurtowy z czekoladą i truskawkami wyszedł idealny, do tego rewelacyjny w smaku.
Składniki:
- 800 ml jogurt grecki,
- 200 g biała czekolada,
- 400 g mrożone truskawki,
- 2 szt żelatyna-fix deserowa,
- 1 szt galaretka truskwkowa,
- 2 szt polewa mleczna i deserowa,
- 1 łyżeczka różowy cukier
Mrożone truskawki zmiksować. 1 galaretkę rozpuścić w 150 ml wrzącej wody, ostudzić i wymieszać z musem truskawkowym. 2 opakowania żelatyny przygotować wg opisu na opakowaniu i zmiksować wraz z jogurtem greckim Białą czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do miski, miskę ułożyć na garnuszku z wrzącą wodą i rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, czekolada musi być płynna. Kilka truskawek zamoczyć w białej czekoladzie i zostawić do dekoracji. Gdy czekolada lekko przestygnie wlać ją do masy jogurtowej i wymieszać całość, aż uzyskamy aksamitną masę. Przełożyć masę do silikonowej tortownicy. Zgęstniały mus truskawkowy nabierać łyżką stołową i „topić” w musie jogurtowo-czekoladowym. Resztę musu wyłożyć na wierzch i wyrównać powierzchnię, wstawiać do lodówki (ja wstawiłam na cała noc). Rozpuścić dwie polewy: deserową i mleczną, za ich pomocą zrobić dekorację na powierzchni torcika, na środku ułożyć truskawki w białej czekoladzie. Posypać różowym cukrem .