Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tajemnice wątróbki

Wątróbka ma wiele zwolenników, jak i tych, którzy jej nie lubią... Jednak nie ulega wątpliwości, że posiada dużo wartości odżywczych i witamin, które pozytywnie wpływają na organizm.

 

Zdrowie:

Wątróbka zawiera najbardziej wartościowe białka, sole mineralne (zwłaszcza żelazo), witaminę A, prawie wszystkie witaminy z grupy B i trochę witaminy C.

W 100 g wątróbki znajdziemy ponad połowę dziennej dawki witaminy PP, która bierze udział w przemianie białek, tłuszczów, węglowodanów, a także utrzymuje w dobrym stanie nabłonek skóry, przewodu pokarmowego i układu nerwowego. Co ważne, rozszerzając naczynia krwionośne, witamina ta usprawnia funkcjonowanie mózgu.

Kulinarnie:

Do celów kulinarnych najlepsza jest wątróbka cielęca, wieprzowa i z drobiu.
Wątroba wołowa idealnie sprawdzi się do pieczenia.

Dobrze jest ją wymoczyć w mleku, aby nabrała jasnej barwy. Szczególnie ważne jest to przy sporządzaniu pasztetów.

Natomiast solenie powinno odbywać się dopiero po usmażeniu, ponieważ inaczej mięso stwardnieje.

Wątróbka długo smażona i wcześniej solona stanie się sucha, szara i ogólnie - niesmaczna.

Wątróbka nie dla wszystkich:

Po mimo zdrowych aspektów wątróbki nie powinny spożywać jej osoby mające problemy z wysokim cholesterolem.

Wątróbki powinny też unikać kobiety w ciąży i te, które w najbliższym czasie ją planują. Dostarcza bowiem zbyt dużej ilości witaminy A, której nadmiar (zwłaszcza w początkowym okresie ciąży) może być przyczyną wad rozwojowych u dziecka.

Przepis:

Poniżej przedstawiam przepis na smaczną wątróbkę po wiedeńsku.
Stanowi on wyjątek dotyczący solenia.

800g wątróbki (użyłam drobiowej, ale zalecana jest cielęca)
1 szklanka mleka
sól
Panierka:
1 łyżka mąki pszennej
1 jajko
bułka tarta
Dodatkowo:
masło do smażenia

Wątróbkę namoczyć (około 30-40 minut) w mleku, a następnie osuszyć, ściągnąć błonę i pokroić w plastry.
Każdy plaster posolić i kolejno dokładnie obtoczyć w mące, jajku oraz bułce tartej.
Smażyć (8-12 minut) na rozgrzanym maśle - z obu stron.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak