Szpinak dobry na wszystko

Opublikowano: 06.06.2011
Autor: Jolanta_P-S
Szpinak dobry na wszystko
Szpinak wzbudza miłość lub nienawiść, ale nikt nie pozostaje obojętny.

Szpinak wzbudza miłość lub nienawiść, ale nikt nie pozostaje obojętny. Latami źle przyrządzany zajmował pierwsze miejsce na liście straszaków na dzieci. Ale teraz szpinak powraca w wielkim stylu. Istnieje bardzo wiele przepisów, które odkrywają przed nami jego uroki!

Pochodzi z dawnej Persji, a obecnego Turkiestanu, skąd Arabowie przywieźli go w średniowieczu do Hiszpanii. Jednak Europa w zdecydowanej większości pozostała obojętna na jego uroki. Dopiero wiek XIX nastapił przełom. We Francji Siostry od św. Wincentego a Paulo opiekujące się biedakami sporządzały ze szpinaku rodzaj napoju i podawały chorym na anemię. Ku zaskoczeniu wszystkich szpinakowy eliksir bardzo korzystnie wpływał na ich stan zdrowia.
Jednak szpinakowy boom nastąpił jednak dopiero po II wojnie światowej w USA, kiedy jego producenci postanowili go wypromować za pomocą zwykłej reklamy.

Wkrótce mały, roześmiany chłopczyk przypominający Popeya z kreskówki prężył na billboardach mięśnie po tym, jak zjadł szpinak z puszki. Szpinak to prawdziwa bomba witamiowa: żelaza, witaminy C, sodu, potasu, magnezu, wapnia i wielu innych. Nie jest szpinak doskonały w każdym calu, gdyż zawiera zdradliwy kwas szczawiowy, który utrudnia przyswajanie wapnia. Jednak gdy do niego doda się jajko lub inny nabiał, jest lepiej, ale to właśnie kwas szczawiowy jest odpowiedzialny za to, że niektórzy, między innymi chorzy na nerki i wątrobę mogą go oglądać tylko u innych na talerzu.

W Polsce szpinak żył przez lata swoim życiem. Podczas gdy w innych krajach, zwłaszcza we Włoszech i Francji, wspaniale pysznił się na stołach w sosach, farszach, sałatach, pod rybami, na rybach - w PRL przyjął skromną postać paćki. Nie miano pojęcia jak go podawać i przyprawiać. Niejednemu pokoleniu szpinak kojarzy się z koszmarem z dzieciństwa, szkolną lub przedszkolną stołówką, talerzem, na którym zielona breja łączy się z lekko ściętym jajkiem sadzonym.

Przepis na omlet ze szpinakiem:

Składniki dla 1 osoby:

- 2 jajka
- 1 łyżka oliwy
- garść szpinaku
- ząbek czosnku
- sól, pieprz kolorowy Prymat

Sposób przygotowania:


Szpinak należy dokładnie opłukać, potem usunąć ogonki. Następnie na durszlaku sparzyć listki wrzącą wodą, osączyć i dość grubo posiekać.

Krótko (około trzech minut) smażyć na łyżce oliwy, dodać roztarty czosnek, sól, pieprz kolorowy Prymat.

Jajka dokładnie ubić trzepaczką, wtłoczyć dużo powietrza, posolić i wylać na szpinak, usmażyć omlet na małym ogniu. Gdy się zetnie, przykryć pokrywka by doszedł.

Można teraz omlet złożyć na pół  i delikatnie zsunąć na podgrzany w piekarniku talerz, można ozdobić pomidorami.

prymat