Podobnie jak truskawki kończy się u mnie szpinak. Nacieszyliśmy się jego smakiem w tym roku i nawet zamroziłam kilka paczek na potem. Szpinak zaczyna już kwitnąć ale myślę, że jeszcze co nieco uda mi się z niego wykorzystać. Planowałam zasiać drugi, może troszkę by urosło na sałatkę ale póki co u nas sucho i nie ma sensu a z drugiej strony są przecież inne warzywa. Zaraz będą ogórki, te pod folią już mają małe ogóreczki a te na polu zaczynają gdzieniegdzie kwitnąć, będzie też cukinia i jarmuż już spory no i doczekam się wreszcie botwinki.
MAM DLA WAS JESZCZE KILKA SMACZNYCH PROPOZYCJI SZPINAKOWYCH
Tarta z łososiem i szpinakiem
składniki:
kruche ciasto
250 g mąki pszennej
150 g margaryny
1 jajko
duża szczypta soli
nadzienie
300 g łososia bez skóry
250 g ricotty
4 łyżki śmietany 18%
2 małe jajka
2 garście szpinaku
1 mała cebula
pół czerwonej papryki
sól prowansalska
czosnek granulowany
sól z pieprzem
Zagnieść kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i wymieszać ze szczypta soli. Dodać margarynę i posiekać nożem następnie dodać jajko i zagnieść rękoma ciasto. Z ciasta uformować kulę owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę, na dnie ponakłuwać widelcem aby nie wyrosło. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i podpiekać ciasto ok 15 minut. Przygotować farsz. Ricottę wymieszać ze śmietaną i jajkami. Łososia, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy, doprawić do smaku solą, czosnkiem i pieprzem. Dodać posiekany szpinak i wszystko dokładnie wymieszać. Masą wypełnić podpieczony spód tarty. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok 25-30 minut na 180 C aż masa sie zetnie.
Sałatka z kurczakiem i szpinakiem
składniki:
1 nieduża podwójna pierś kurczaka
3 solidne garście młodego szpinaku
1 cebula
200 g pomidorków cherry
sól ziołowa lub jakaś przyprawa do kurczaka
olej do smażenia
Do miski włożyć opłukany i osączony szpinak. Cebulę pokroić w półplastry, zeszklić na oleju . Pieś kurczaka pokroić w kostkę. Mięso opruszyć solą ziołową i usmażyć na patelni. Pomidorki pokroić w ćwiartki lub połówki. Wszystkie przygotowane składniki dodać do szpinaku, wszystko wymieszać. Można skropić delikatnie olejem i jeszcze raz wymieszać. Cebulę i mięso dodać ciepłe dzięki temu szpinak się lekko zmaceruje.
Boczniaki a'la schabowy w towarzystwie warzyw
składniki:
300 g boczniaków
sól z pieprzem
1-2 jajka
bułka tarta do panierowania
olej rzepakowy
2 spore garście szpinaku
10 pomidorków cherry
5 rzodzkiewek
Boczniaki umyć i osączyć, oprószyć solą i pieprzem, odstawić. Jajka roztrzepać widelcem. Rozgrzać patelnię z olejem. Boczniaki panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron. Osączyć na papierowym ręczniku. Przygotować sałatkę. Pomidorki i rzodkiewki pokroić na połówki lub ćwiartki. Wymieszać ze szpinakiem. Wszystkie składniki oprószyć solą ziołową i skropić olejem, wymieszać i podawać.
Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem
składniki:
naleśniki
3 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej
1 szczypta soli
1 szczypta cukru
1 jajko
2 łyżki oleju+olej do smażenia
farsz
500 g świeżego szpinaku
1/2 kostki fety
3 łyżki śmietany
sól z pieprzem
sos beszamelowy
starty ser żółty do posypania
Przygotować ciasto naleśnikowe - dokładnie wymieszać mikserem wszystkie składniki. Następnie usmażyć naleśniki. Szpinak umyć i dobrze osączyć, drobno posiekać. Potem wrzucić na patelnię i odparować wodę. Doprawić solą i pieprzem, dodać rozkruszona fetę i śmietanę, dokładnie wymieszać. Każdego naleśnika posmarować masą szpinakową, zwinąć w rulon, przekroić na pół i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Przygotować sos beszamelowy na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Wlać 1,5 szklanki mleka doprawić solą, gałką muszkatołową i odrobiną pieprzu. Sos gotować cały czas mieszając aż zgęstnieje. Gotowym sosem polać naleśniki ułożone w naczyniu żaroodpornym, posypać startym żółtym serem i zapiec w piekarniku na 175 C aż wierzch ładnie się przyrumieni.
Sałatka ze szpinakiem i grillowanymi warzywami
składniki:
2 garście świeżego szpinaku
1 papryka
1 mała cukinia
30 pomidorków koktajlowych
20 kulek małych mozzarelli
sos sałatkowy francuski Prymat
6 łyżek jogurtu
dodatkowo jeśli ktoś lubi garść czarnych oliwek
odrobina oleju do skropienia warzyw
Paprykę przekroić na pół i oczyścić z nasion. Cukinię pokroić w plastry. Pokrojone warzywa skropić odrobiną oleju i ugrillować, wystudzić. Sos sałatkowy dokładnie wymieszać z jogurtem i odstawić. Do miski wrzucić szpinak, dodać pokrojoną na małe kawałki ugrillowaną paprykę i cukinię. Dodać kulki mozzarelli, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz oliwki ( ja oliwek nie lubię ale mój mężuś lubi dlatego też zrobiłam dwie porcje jedną z oliwkami a drugą bez). Wszystko wymieszać, dodać sos jogurtowy i jeszcze raz wymieszać. Przełożyć na talerze i podawać. Sałatka jest bardzo smaczna, może być również dodatkiem do grillowanego kurczaka.