Szparagi rządzą w mojej kuchni

Opublikowano: 21.05.2011
Autor: Jolanta_P-S
Szparagi rządzą w mojej kuchni
Tym wpisem chciałam się dostosować do hasła na DoracaSmaku.pl, czyli szparagi rządzą w maju!

Szparagi na dwa sposoby

Będąc w sieci marketów "Piotr i Paweł" skorzystałam z ich tygodnia szparagowego, który promował ten majowy przysmak m.in. ceną 3,99 zł za pęczek.

Przygotowałam szparagi z sosem serowym, oraz na ulubiony sposób mojego męża, czyli z bułką tartą i masłem.

szparagi z sosem 4 sery z brokułami:

  • 8 szt. szparagi,
  • 1 op. sos sery z brokułami,
  • 1 łyżeczka cukier,
  • 1 łyżeczka Sól,
  • do smaku pieprz kolorowy,
  • 50 ml śmietana

Szparagi obrać ze skórki za pomocą obieraka do warzyw, włożyć na sztorc do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, łepki powinny wystawać powyżej poziomu wody i dochodzić do miękkości otoczone parą z gotowania. Przygotować sos z 250 ml zimnej wody i 50 ml śmietany, zagotować, gotować na małym ogniu 8 minut. Szparagi wyłożyć, polać sosem, doprawić pieprzem kolorowym i ozdobić kolorową papryką.



szparagi z bułką tartą i masłem:

Składniki:
  • 10 szt. szparagi,
  • 3 łyżki bułka tarta,
  • 3 łyżki masło,
  • 1 łyżeczka Sól,
  • 1 łyżeczka cukier

Szparagi obrać ze skórki za pomocą obieraka do warzyw, włożyć na sztorc do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, łepki powinny wystawać powyżej poziomu wody i dochodzić do miękkości otoczone parą z gotowania. Rozpuścić masło na patelni dodać bułkę tarta, przyrumienić. Szparagi wyłożyć, posypać bułka tarta, dodać 1 łyzke masła i ozdobić kolorową papryką.

undefined

prymat