Szparagi na dwa sposoby
Będąc w sieci marketów "Piotr i Paweł" skorzystałam z ich tygodnia szparagowego, który promował ten majowy przysmak m.in. ceną 3,99 zł za pęczek.
Przygotowałam szparagi z sosem serowym, oraz na ulubiony sposób mojego męża, czyli z bułką tartą i masłem.
szparagi z sosem 4 sery z brokułami:
- 8 szt. szparagi,
- 1 op. sos sery z brokułami,
- 1 łyżeczka cukier,
- 1 łyżeczka Sól,
- do smaku pieprz kolorowy,
- 50 ml śmietana
Szparagi obrać ze skórki za pomocą obieraka do warzyw, włożyć na sztorc do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, łepki powinny wystawać powyżej poziomu wody i dochodzić do miękkości otoczone parą z gotowania. Przygotować sos z 250 ml zimnej wody i 50 ml śmietany, zagotować, gotować na małym ogniu 8 minut. Szparagi wyłożyć, polać sosem, doprawić pieprzem kolorowym i ozdobić kolorową papryką.
szparagi z bułką tartą i masłem:
Składniki:
- 10 szt. szparagi,
- 3 łyżki bułka tarta,
- 3 łyżki masło,
- 1 łyżeczka Sól,
- 1 łyżeczka cukier
Szparagi obrać ze skórki za pomocą obieraka do warzyw, włożyć na sztorc do wrzącej wody z dodatkiem soli i cukru, łepki powinny wystawać powyżej poziomu wody i dochodzić do miękkości otoczone parą z gotowania. Rozpuścić masło na patelni dodać bułkę tarta, przyrumienić. Szparagi wyłożyć, posypać bułka tarta, dodać 1 łyzke masła i ozdobić kolorową papryką.