Szkoła babci -babcine wypieki

Jednym z moich ulubionych przepisów które nauczyłam się od mojej ukochanej babci są KLUSKI NA PARZE. Nie znam lepszych, ciasto dobrze się wyrabia i pięknie wyrasta, a upieczone kluski rozpływają się w ustach.
Oto przepis na nasze babcine kluski na parze:
Składniki:
60 dag mąki pszennej
1 jajko + 1 żółtko
5 dag drożdży
ok 2 szkl mleka
1/4 kostki margaryny
11 łyżek cukru
masło do roztopienia
cukier
cynamon
Sposób przyrządzenia:
- Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek.
- 0,5 szkl mleka podgrzać, zdjąć z panika, dodać łyżkę cukru i pokruszyć drożdże dobrze wymieszać.
- Rozrobione drożdże wlać do dołka w mące. Posypać z wierzchu mąką, nakryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia 15-30min.
- W rondelku rozpuścić margarynę, a 2 szkl mleka podgrzać.
- Jajka rozmieszać.
- Do mąki z wyrastającymi drożdżami dodać cukier (10 łyżek), kolejno rozmieszane jajka, po trosze podgrzanego mleka i podgrzany tłuszcz, wyrobić dobrze do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Ilość mleka uzależniona jest od tego ile ciasto zabierze.
- Wyrobione ciasto posypać z wierzchu mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia 15-30min.
- Ciasto przerobić, łyżką zamoczoną w mące formować kulki, kolejno uformować w ręce. Kłaść na wysypanej powierzchni mąką. Kluski zostawić do wyrośnięcia 10min.
- Wyrośnięte kluski gotować na parze 10 min.
- W miseczce wymieszać cukier z cynamonem, masło roztopić w rondelku. Każdą kluskę z wierzchu zamoczyć w tłuszczu, a kolejno w cukrze z cynamonem.