Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szczypiorek cz.2

Szczypiorek już zakwitł więc trzeba było go ściąć aby odbijał nowy. Kwiatki się nie zmarnowały bo wykorzystałam je do swoich potraw.

Kwiatki szczypiorku też są jadalne i są bardzo dobre. Smakują jak szczypiorek, mają nieco intensywniejszy smak a do tego są chrupiące. Jedynie łodyżki są twarde i trzeba je wyrzucić.

Przedstawiam kolejne przepisy na wykorzystanie szczypiorku i jego kwiatków:

OMLET Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM

4 jajka
3 łyżki mleka
1 łyżka mąki
1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
50-80 g wędzonego łososia w cienkich plastrach
olej lub masło do smażenia

Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Dodać mleko, mąkę i szczypiorek i wszystko ubić widelcem. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Masę wlać na gorącą patelnię. Gdy masa będzie już prawie ścięta na wierzchu rozłożyć kawałki łososia. Smażyć jeszcze chwilkę do całkowitego ścięcia. Podawać np. z gorącym tostem.

Szczypiorek  cz.2


WIOSENNE ŁÓDECZKI Z CYKORII

2 cykorie
400 g twarożku lub sera ( ja użyłam twarożku kanapkowo-sernikowego)
150 g rzodkiewek
2 łyżki  posiekanego szczypiorku
5 dużych kwiatków szczypiorku
sól ziołowa do smaku
2 łyzki jogurtu

Cykorie podzielić na listki i odłożyć. Rzodkiewki pokroić w kosteczkę. Twarożek wymieszać z posiekanym szczypiorkiem i pokrojoną rzodkiewką, dodać rozdrobnione kwiatki szczypiorku. Wszystko wymieszać, doprawić do smaku solą ziołową, dodać jogurt gdy masa będzie zbyt sucha. Gotową masą napełnić łódeczki z listków cykorii. Ułożyć na talerzu, mozna dowolnie udekorować. Doskonała przekąska jak równiż propozycja na śniadanko.

Szczypiorek  cz.2



ODSMAŻANE PIEGOGI Z SEREM I KWIATAMI SZCZYPIORKU


ciasto:
700 g mąki pszennej
400 ml  wrzącej wody
4 łyżki margaryny
szczypta soli

farsz:
850 g twarogu (użyłam taki z kostki)
2 jajka
ok 20 kwiatków szczypiorku
mały pęczek szczypiorku
sól,pieprz do smaku

Twaróg wymieszać z jajkami, dodać posiekany szczypiorek i rozdrobnione kwiatki szczypiorku. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Mąkę wsypać do miski, wymieszać ze szczyptą soli. Dodać goracą wodę z margaryną i wymieszać łyżką. Przełożyć na stolnicę i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odłożyć na 30 minut. Potem rozwałkować i wykrawać koła ( ja użyłam kubka o średnicy 8cm). Na każde koło nakładać ok łyżeczki farszu i uformować pierogi. Ja brzegi na zlepieniu ciasta docisłam widelcem.  Gotowe pierożki gotować we wrzątku z odrobiną soli, gotować ok 4-5 minut od wypłynięcia. Podawać od razu polane masełkiem lub odsmażane na oleju.

Szczypiorek  cz.2


 

Anna133 31.05.2014 09:43
a mi zawsze szkoda ścinać kwiaty one tak pięknie dania dekorują :D więc teraz zrobiłam tak ; mam 2 duże kępki i w jednej ścinam a w drugiej zostawiam :D
migotka28 26.05.2014 13:23
Dziękuję bardzo za miły komentarz:) kwiatki są pysznę i tworzą śliczna dekoracje dania
Rysia 24.05.2014 16:53
Jak pięknie zagospodarowałaś kwiatki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak