Szczaw cz.2

Opublikowano: 17.06.2014
Autor: migotka28
Szczaw cz.2
Czas na szczawiowe zapasy.

Szczawik, który posiałam w tym roku już pieknie urósł. Jest nieco inny niż ten który posiałam w zeszłym roku tzn. ma mniejsze listki i bardziej przypomina ten polny. Co jakiś czas raczymy się zupką szczawiową z dodatkiem gotowanyh jajek,makaronu czy ziemniaków. Taka zupka jest smacznym i szybkim posiłkiem na letnie dni, doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Nadwyżkę szczawiku powoli zamykam w słoiczki aby cieszyć sie smakiem szczawiu również zimą.

Przetwory-szczaw na zimę

składniki:

1,5 kg szczawiu
1,5 l wody
1-2 soli

Szczaw umyć, odciąć ogonki i drobno pokroić, ja dałam 1,5 kg już gotowego oczyszczonego z ogonków szczawiu. Pokrojony szczaw wrzucić do garnka, zalać wodą i dodać sól. Wszystko zagotować i gotować 10 minut. Potem przełożyć do słoiczków, zakręcić i przewrócić do góry nogami,zostawić do wystygnięcia.

Szczaw cz.2




A tu jeszcze jeden przepisik na wykorzystanie szczawiu

Roladki schabowe w sosie szczawiowym

składniki:

700 g schabu
40 g szczawiu
garść szpinaku
sól z pieprzem
2 listki laurowe
kilka ziarenek angielskiego ziela
0,7 l wody
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia

Schab pokroić w plastry i oprószyć z obu stron solą z pieprzem. Następnie roztłuc tłuczkiem jak na kotlety schabowe. W każdy plaster mięsa zawinąć 2-3 liście szpinaku. Do garnka wlać wodę, dodać listki laurowe oraz angielskie ziele i zagotować. Roladki obsmażyć na oleju aby mięso zmieniło kolor. Przełożyć do garnka z gotującą wodą i dusić ok 30-40 minut pod przykryciem. Następnie z wywaru wyjąć roladki, jeśli płyn za bardzo wyparował dodać wody. Dodać posiekany szczaw i zagotować, doprawić solą z pieprzem. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru, zagęścić sos. Do sosu ponownie włożyć roladki. Podawać z tłuczonymi ziemniakami.

 

Szczaw cz.2




prymat