Światowy Dzień Różnorodności Kulturowej, czyli musaka po mojemu

Opublikowano: 21.05.2011
Autor: Jolanta_P-S
Światowy Dzień Różnorodności Kulturowej, czyli musaka po mojemu
Danie to jest moim kulinarnym eksperymentem, chodziła za mną ta potrawa od programu \"Kuchenne rewolucje\" Pani Magdy Gessler, gdzie przeprowadzała swoją rewolucję w restauracji greckiej w Poznaniu. A kropkę nad i postawił portal DoradcaSmaku.pl, pisząc na blogu o obchodzonym dzisiaj Światowym Dniu Różnorodności Kulturowej i proponując w nim grecką musakę. Ja nie trzymałam się ściśle ich przepisu, wolę eksperymentować w kuchni i wprowadzać swoje co nieco.

Światowy Dzień Różnorodności Kulturowej, czyli musaka po mojemu

MUSAKA po mojemu

 Składniki:

2 duże bakłażany

1 puszka pomidorów bez skórki z czosnkiem

1 cebula

2 ząbki czosnku

kilka świeżych listków bazylii

1/4 szklanki oliwy

80 dag mielonego mięsa z indyka

10 dag startego ostrego sera gouda

sól, pieprz kolorowy świeżo mielony

Sos beszamelowy:

10 dag margaryny Kasia

1/4 szklanki mąki

1/2 l mleka

1 jajko

sól, pieprz kolorowy świeżo mielony

1 łyżeczkamielonej gałki muszkatołowej

do smażenia: oliwa 

Sposób przygotowania:

Bakłażany umyć, odciąć końcówki, pokroić w plastry, ułożyć na durszlaku, posolić i odstawić aby odciekł sok.

undefined

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Bazylię opłukać i pokroić. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i czosnek, dodać mięso, bazylię, wymieszać i chwilę dusić.

undefined

Następnie dodać pomidory z puszki i dalej dusić, stale mieszając, aż odparuje nadmiar płynu. Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem kolorowym świeżo zmielonym.

Plasterki bakłażanów osuszyć ręcznikiem papierowym i obsmażyć na oliwie z obu stron. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połową bakłażanów, rozsmarować na nich masę mięsną i przykryć pozostałymi bakłażanami.

Przyrządzić sos beszamelowy: margarynę rozpuścić w rondlu, dodać mąkę i drewnianą łyżką dokładnie wymieszać stale podgrzewając, następnie wlać zimne mleko i stale mieszając gotować 3 minuty aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem kolorowym i gałką muszkatołową. W misce roztrzepać jajko i wlać do garnka z sosem energicznie mieszając. Bakłażany z mięsem zalać sosem, posypać serem

undefined

i zapiekać 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Musaka na wierzchu powinna się zrumianić.

undefined

undefined

Podawać gorącą pokrojoną na mniejsze kawałki.

undefined

 

prymat