Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Światowy Dzień Różnorodności Kulturowej, czyli musaka po mojemu

Danie to jest moim kulinarnym eksperymentem, chodziła za mną ta potrawa od programu \"Kuchenne rewolucje\" Pani Magdy Gessler, gdzie przeprowadzała swoją rewolucję w restauracji greckiej w Poznaniu. A kropkę nad i postawił portal DoradcaSmaku.pl, pisząc na blogu o obchodzonym dzisiaj Światowym Dniu Różnorodności Kulturowej i proponując w nim grecką musakę. Ja nie trzymałam się ściśle ich przepisu, wolę eksperymentować w kuchni i wprowadzać swoje co nieco.

Światowy Dzień Różnorodności Kulturowej, czyli musaka po mojemu

MUSAKA po mojemu

 Składniki:

2 duże bakłażany

1 puszka pomidorów bez skórki z czosnkiem

1 cebula

2 ząbki czosnku

kilka świeżych listków bazylii

1/4 szklanki oliwy

80 dag mielonego mięsa z indyka

10 dag startego ostrego sera gouda

sól, pieprz kolorowy świeżo mielony

Sos beszamelowy:

10 dag margaryny Kasia

1/4 szklanki mąki

1/2 l mleka

1 jajko

sól, pieprz kolorowy świeżo mielony

1 łyżeczkamielonej gałki muszkatołowej

do smażenia: oliwa 

Sposób przygotowania:

Bakłażany umyć, odciąć końcówki, pokroić w plastry, ułożyć na durszlaku, posolić i odstawić aby odciekł sok.

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Bazylię opłukać i pokroić. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i czosnek, dodać mięso, bazylię, wymieszać i chwilę dusić.

Następnie dodać pomidory z puszki i dalej dusić, stale mieszając, aż odparuje nadmiar płynu. Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem kolorowym świeżo zmielonym.

Plasterki bakłażanów osuszyć ręcznikiem papierowym i obsmażyć na oliwie z obu stron. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połową bakłażanów, rozsmarować na nich masę mięsną i przykryć pozostałymi bakłażanami.

Przyrządzić sos beszamelowy: margarynę rozpuścić w rondlu, dodać mąkę i drewnianą łyżką dokładnie wymieszać stale podgrzewając, następnie wlać zimne mleko i stale mieszając gotować 3 minuty aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem kolorowym i gałką muszkatołową. W misce roztrzepać jajko i wlać do garnka z sosem energicznie mieszając. Bakłażany z mięsem zalać sosem, posypać serem i zapiekać 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Musaka na wierzchu powinna się zrumianić.

Podawać gorącą pokrojoną na mniejsze kawałki.

 

 

bejciu24 21.05.2011 21:42
widzę, że to dosyć pracochłonne danie, ale efekt końcowy jest zachęcający:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak