Świąteczne Knedle ziemniaczane ze śliwkami i bakaliami

Opublikowano: 13.12.2012
Autor: Jolanta_P-S
Świąteczne Knedle ziemniaczane ze śliwkami i bakaliami
Świąteczne knedle ziemniaczane, aromatyczne, pachnące zapachami Świąt Bożego Narodzenia, pełne bakalii z pysznym śliwkowo-cynamonowym sosem. Takie knedle mogą być alternatywą dla np. tradycyjnych pierogów lub dodatkowo pojawić się na stole obok innych dań. Gwarantuję Wam, że ich smak wzbudzi zachwyt osób siedzących przy Wigilijnym stole, gdyż doskonale swoim klimatem wpisują się w tematykę Świąteczną.

 

Świąteczne knedle ziemniaczane, aromatyczne, pachnące zapachami Świąt Bożego Narodzenia, pełne bakalii z pysznym śliwkowo-cynamonowym sosem. Takie knedle mogą być alternatywą dla np. tradycyjnych pierogów lub dodatkowo pojawić się na stole obok innych dań. Gwarantuję Wam, że ich smak wzbudzi zachwyt osób siedzących przy Wigilijnym stole.

Przepis z 1/2 kg ziemniaków:
1/2 kg ziemniaków
1 jajko
3,5 łyżki mąki pszennej
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
50 g orzechów
50 g migdałów
50 g rodzynek
1/2 limonki
szczypta cynamonu
200 ml napoju-suszone śliwki z jabłkiem lub gruszką  lub  wigilijnego kompotu z suszu
12 połówek – mrożone śliwki lub 6 świeżych śliwek

Ziemniaki kroimy w kostkę, gotujemy z 1 łyżeczka soli. Studzimy i przecieramy przez praskę (ja mam na wyposażeniu triblade). Do ziemniaków dodajemy 3,5 łyżki mąki pszennej i 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej. Dodajemy 1 całe jajko i dokładnie wyrabiamy ręką.

Orzechy i migdały bez skórki prażymy na patelni, a następnie szatkujemy w szatkownicy lub blenderem, albo siekamy nożem.

Bakaliami faszerujemy połówki śliwek, przykrywamy drugą połówką, sklejamy.

Bierzemy masę ziemniaczaną, rozpłaszczamy na dłoni, na środku kładziemy śliwkę z bakaliami i formujemy knedel. Knedle gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut od wypłynięcia. W między czasie przygotowujemy sos. Kompot z suszu gotujemy aż zredukuje się o połowę i zacznie gęstnieć, dodajemy startą skórkę z limonki, sok wyciśnięty z połowy limonki i szczyptę cynamonu.

Na środku talerza robimy kleks z sosu, na którym układamy knedle, które dodatkowo polewamy sosem i posypujemy pozostałymi bakaliami.

Dekorujemy świeżymi listkami szałwii.

Smacznego! Polecam to danie zrobić na Wigilię, gdyż doskonale swoim klimatem wpisuje się w tematykę Świąteczną.

prymat