Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczne ciasteczka, ale nie pierniczki

Zapraszam na ciasteczka:)

Na święta Bożego Narodzenia w wielu domach robi się pierniczki. Niestety u nas w domciu raczej za nimi nie przepadamy. Nie ma u nas zwolenników cynamonu i korzennych przypraw, które są charakterystyczne dla pierniczków. Robiłam raz czy dwa pierniczki, bo córeczka nalegała ale potem rozdaliśmy rodzince no bo jak się czegoś nie lubi to się po prostu nie ma ochoty tego jeść. Na szczęście nie musimy wszystkiego lubić. Są przecież inne ciasteczka. Dzisiaj przedstawię Wam kilka przepisów na ciasteczka które lubimy i robimy nie tylko na święta,oczywiście nie wszystkie na raz:)

Kruche ciasteczka ze skórką pomarańczową

składniki:

125 g masła lub margaryny
170 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
100 g cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
100 g skórki pomarańczowaej kandyzowanej
80 g płatków czekoladowych (lub startej czekolady)

Na stolnicę wysypać mąki. Dodać proszek do pieczenia oraz cukry, wymieszać. Dodać masło i posiekać nożem. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Następnie dodać skórkę pomarańczową i płatki czekoladowe, ja dodałam też trochę posypki dekoracyjnej bo miałam zbędną. Zagnieść aż składniki się połączą. Z ciasta uformować wałek i lekko spłaszczyć, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażarki na ok 1-1,5 godziny. Potem ciasto pokroić na ciastka o grubości ok 4-5mm. Ciastka ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 10-15 minut funkcja termoobieg, aż ciasteczka się zarumienią.

Świąteczne ciasteczka, ale nie pierniczki

Kruche rogaliki z marmoladą

składniki:

3 szklanki mąki
1 szklanka śmietany 18%
250 g masła lub margaryny
oraz
marmolada do nadziewania
cukier puder do posypania

Składniki odmierzam szklanką o pojemności 250 ml. Margarynę wyjąć wcześniej z lodówki aby nieco zmiękła. Wszystkie składniki przełożyć do miski lub na stolnicę i zagnieść ciasto. Następnie ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki. Potem ciasto podzielić na cztery części. Każdą część podsypać mąką i rozwałkować na duży okrągły placek. Następnie każdy placek-koło podzielić na 8 trójkątów. Na szerszej części ułożyć ok pół łyżeczki marmolady i zwinąć w rogalika. Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec ok 25-30 minut funkcja termoobieg aż rogaliki się zarumienią. Wystudzone rogaliki posypać cukrem pudrem.

Świąteczne ciasteczka, ale nie pierniczki

Kruche ciasteczka orzechowe

składniki:

300 g mąki pszennej
200 g margaryny lub masła
60 g cukru pudru
2 żółtka
100 g tartych orzechów laskowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na stolnicę wysypać makę. Dodać cukier puder, proszek do pieczenia i tarte orzechy laskowe, dokładnie wymieszać. Dodać margarynę i posiekać nożem z mąką. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto można schłodzić ok godziny w lodówce ale ja nie miałam czasu i od razu wzięłam się za pieczenie. Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i wykroić foremkami ciasteczka,ja wykroiłam serduszka i gwiazdki. Wycięte ciasteczka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok 10 minut aż ciasteczka lekko sie podrumienią. Wystudzone ciasteczka posypać cukrem pudrem i można chrupać:)

Świąteczne ciasteczka, ale nie pierniczki

Ciasteczka czekoladowo-migdałowe (na zdjęciu głównym bez żadnych ozdób)

składniki:

150 g margaryny
340 g mąki pszennej
110 g czekolady gorzkiej
2 jajka
2 żółtka
120 g tartych migdałów 
300 g cukru
kilka kropel aromatu rumowego

Margarynę rozpuścić w rondelku z czekoladą i wystudzić. Jajka, żółtka i cukier utrzeć na puszystą masę. Dodać aromat rumowy i rozpuszczoną czekoladę z margaryną. Do masy dodać mąkę wymieszaną z migdałami i dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt lepkie włożyć je na ok 1 godzinkę do lodówki, nieco stężeje jednak lepkie będzie. Z ciasta formować kulki o średnicy 2 cm i lekko spłaszczyć, ułożyć na blasze wyłożonej papierem.Piec ok 12 minut na 175 C aż ciasteczka będą sztywne.

Świąteczne ciasteczka, ale nie pierniczki

Kruche ciasteczka z makiem

składniki:

200 g masła lub margaryny
360 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
2 żółtka
60 g tartego maku

Na stolnicę wysypać mąkę. Dodać cukier i mak, dokładnie wymieszać. Następnie dodać masło i posiekać nożem. Dodać żółtka i zagnieśc ciasto. Gotowe ciasto chłodzić w lodówce ok 1 godziny. Następnie podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok 3-4 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty ciasteczek. Ciasteczka ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 10 mniut- funkcja termoobieg, aż ciasteczka się zarumienią. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.

Świąteczne ciasteczka, ale nie pierniczki

 

migotka28 19.12.2014 23:10
proszę się częstować starczy dla każdego a jak nie to się dopiecze:)
Christopher 19.12.2014 22:25
Jak zapraszasz, to się częstuję ! O, są smaczne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak