Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczna strucla makowo-orzechowa

Na Święta Bożego Narodzenia pieczemy ciasta i ciasteczka, mniej lub bardziej słodkie wypieki. Mają one swoich wielbicieli zarówno wśród dzieci jak i dorosłych. Każde domowe ciasto jest smaczne i zdrowsze od tego kupionego nawet w najlepszej cukierni. Wyobraźmy sobie polskie Święta Bożego Narodzenia bez makowców, serników, czy pierniczków. Moja propozycja ciasta - Świąteczna strucla makowo-orzechowa

Świąteczna strucla makowo-orzechowa
Na Święta Bożego Narodzenia pieczemy ciasta i ciasteczka, mniej lub bardziej słodkie wypieki. Mają one swoich wielbicieli zarówno wśród dzieci jak i dorosłych. Każde domowe ciasto jest smaczne i zdrowsze od tego kupionego nawet w najlepszej cukierni. Wyobraźmy sobie polskie Święta Bożego Narodzenia bez makowców, serników, czy pierniczków.

Moja propozycja ciasta - Świąteczna strucla makowo-orzechowa:
Świąteczna strucla makowo-orzechowa

ciasto:

25 da mąki pszennej
2 dag drożdży
1/2 szklanki mleka
4 łyżki cukru
4 łyżki margaryny
2 jajka
cukier waniliowy
1 łyżka mąki do posypania formy

nadzienie:

1 puszka maku z bakaliami
25 dag mielonych orzechów laskowych

do dekoracji: lukier, migdały w słupkach, suszone morele, gwiazdki cukrowe,

Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z łyżka cukru i ciepłym mlekiem. Dodajemy połowę mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia do piekarnika nastawionego na 50 stopni z termoobiegiem. Margarynę rozpuszczamy. Żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodajemy utarte żółtka, jedno białko, resztę mąki, cukier waniliowy, rozpuszczoną margarynę i dokładnie wyrabiamy za pomocą robota. Wstawiamy ponownie do ciepłego piekarnika. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Smarujemy je pozostałym białkiem, rozkładamy na nim mak wymieszany z mielonymi orzechami. Zostawiamy 2 cm brzegu.  Najpierw robimy zakładki z każdej strony i zwijamy ciasto w rulon,, przekładamy do posypanej mąka podłużnej blaszki. Pieczemy 30 minut w temp. 200 stopni.

Wystudzone ciasto smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru, gorącej wody i soku z cytryny, dekorujemy słupkami migdałów, cukrowymi gwiazdkami i morelami suszonymi pokrojonymi w małą kostkę.

Wesołych Świąt.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak