Już raz przygotowywałam szczupaka faszerowanego, ale że ten był wypatroszony i z tego powodu skóra była już przecięta postanowiłam przygotować roladę z jego mięsa i dodatków, czyli Świąteczna rolada ze szczupaka
SKŁADNIKI:
- 2 kg szczupaka
- 1 marchewki
- 1 pietruszka
- kilka listków laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kostka warzywna
- 1 jajko
- szczypta chilli
- szczypta gałki muszkatałowej
- 2 łyżki kaszki manny
- 2 łyżki kaszy kukurydzianej
- sól
- 2 łyżki mieszanki suszonych warzyw ( m.in czerwona papryka, czosnek i inne)
- sałata, pomidory koktajlowe,natka pietruszki do dekoracji i galareta rybna
Szczupak był oczyszczony i wypatroszony, ściągamy delikatnie skórę. Rybę filetujemy. Mięso odkładamy. W garnku układamy kręgosłup szczupaka, obraną marchewkę i pietruszkę, dodajemy ziele i liść laurowy, kostkę warzywną, zalewamy wodą i gotujemy, Gdy marchewka i pietruszka są miękkie wkładamy je do rozdrabniacza, dodajemy umyte mięso szczupaka i dokładnie rozdrabniamy, gdy całość jest zmielona dodajemy jajko, doprawiamy solą, mieszanką suszonych warzyw, szczyptą chilli i gałki muszkatałowej, dodajemy 2 łyżki kaszki manny i 2 łyżki kaszy kukurydzianej i całość dokładnie mieszamy. Rozkładamy folię spożywczą, układamy na środku masę rybną, formujemy długi baton i dokładnie go zawijamy folią, resztki ryby wyciągamy z wywaru. Wkładamy do wywaru naszego szczupaka, gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut pod przykryciem, następnie wyłączamy i studzimy pod przykryciem. Gdy ryba wystygnie razem z folią wkładamy ją na całą noc do lodówki. Następnego dnia wyciągamy rybę z folii, delikatnie kroimy w plastry, układamy na podłużnym półmisku i dekorujemy natką pietruszki, kawałkami sałaty, ćwiartkami pomidorków, a na powierzchni układamy rozdrobnioną galaretę, która została z przygotowania karpia.




