Smaki z dzieciństwa, czyli kurki siekane w śmietanowym sosie

Opublikowano: 31.07.2011
Autor: Jolanta_P-S
Smaki z dzieciństwa, czyli kurki siekane w śmietanowym sosie
Kurki w moim domu jadało się w okresie grzybowym bardzo często, ale tylko w postaci jednej potrawy, jako drobno posiekane kurki duszone w śmietanie. Innych dań z ich wykorzystaniem nie znałam. Mama drobniuteńko siekała kurki, wtedy uważało się, że grzyby są ciężko strawne i należy je długo dusić bądź gotować. Ale ten smak tak przygotowanych kurek noszę do dzisiaj w pamięci.

Smaki z dzieciństwa, czyli kurki siekane w śmietanowym sosie

Kurki w moim domu jadało się w okresie grzybowym bardzo często, ale tylko w postaci jednej potrawy, jako drobno posiekane kurki duszone w śmietanie. Innych dań z ich wykorzystaniem nie znałam. Mama drobniuteńko siekała kurki, wtedy uważało się, że grzyby są ciężko strawne i należy je długo dusić bądź gotować. Ale ten smak tak przygotowanych kurek noszę do dzisiaj w pamięci.

Postanowiłam przywołać wspomnienie w realnej postaci, przygotowałam kurki na sposób mamy, może nie posiekałam tych grzybów tak równiutko i drobniutko jak ona, ale smak był ten sam.

Smaki z dzieciństwa, czyli kurki siekane w śmietanowym sosie

Kurki siekane w śmietanowym sosie

SKŁADNIKI:

  • około 30 dag kurek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 5 łyżek śmietany do sosów
  • sól pieprz do smaku
  • 1 łyżka kopiasta skrobii kukurydzianej

PRZYGOTOWANIE:

Kurki czyścimy z resztek ściółki, płuczemy i odsączamy na durszlaku. Siekamy je bardzo drobno. Cebule kroimy w drobna kostkę i szklimy na 1 łyżce masła. Dodajemy posiekane kurki, doprawiamy sola i pieprzem, mieszamy i dusimy pod przykryciem 10 minut. W między czasie mieszamy w osobnym naczyniu kopiastą łyżkę skrobii kukurydzianej z niewielką ilością wody, dodajemy do niej 5 łyżek śmietany do sosów, hartujemy gorąca wodą i dodajemy do grzybów, dusimy aż sos dobrze zgęstnieje. Rozkładamy do miseczek, posypujemy zieleniną siekaną.

Drobno siekane kurki dusimy w sosie śmietanowym Drobno siekane kurki dusimy w sosie śmietanowym cebulę kroimy w drobną kostkę a kurki drobno siekamy drobno pokrojoną cebulę szklimy w wysokiej patelni na łyżce masła do cebuli dodajemy kurki

prymat