Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smaki lata w orzeźwiającym wydaniu

Koktajl, frappe, smoothie.. nieważne jak je zwią, efekt zawsze ten sam – niebo w gębie, orzeźwienie na języku i bomba witaminowa dla naszego organizmu; Nie bez przyczyny chłodne napoje na bazie świeżych owoców i warzyw to hit każdego lata.

     Lato potrafi czasem dać się we znaki, zwłaszcza wtedy, gdy ma „niby” padać i wilgotność powietrza sprawia, że każda nawet najlżejsza praca kończy się zmęczeniem, potem i ogólnym zniechęceniem do wykonywania jakiejkolwiek czynności. Właśnie wtedy serwuję sobie orzeźwiający koktajl, frappe czy smoothie, który szybko stawia na nogi i sprawia, że chce się żyć !
Chłodny napój ze swieżych owoców i warzyw to również doskonała letnia alternatywa dla ciężkich ciast i deserów, jak i świetna propozycja na drugie śniadanie czy podwieczorek. Zawierają dużo witamin, minerałów, są pożywne, a przy tym smakują wspaniale. Różnorodność kolorów również nie jest bez znaczenia, najbardziej przyciągają dzieci niejadki pomarańcze, czerwienie i biele z brązami, które przywołują na myśl lody i czekoladę ;
Ale zacznę od tego, co to wogóle jest koktajl, frappe i smoothie ?
Koktajl to napój chłodzący przygotowywany na bazie zmiażdżonych, swieżych owoców z dodatkiem produktów mlecznych (jogurtu, maślanki, mleka, kefiru,śmietany); Frappe i smoothie to terminy, które przywędrowały do nas z zagranicy, są to praktycznie koktajle, z tą różnicą, że do frappe dodaje się również zmiksowany lód w kostkach lub lody,a popularny ostatnio smoothie oprócz owoców zawiera również warzywa, natomiast nie dodaje się do niego produktów mlecznych, które zostały zastąpione wodą lub sokami owocowo-warzywnymi;
Na przygotowanie koktajli, frappe czy smoothie potrzeba zaledwie kilka minut, powinny być spożywane od razu po przygotowaniu ze względu na cenne składniki odżywcze, jak i orzeźwiający efekt.
Podstawowe składniki to owoce i warzywa, czasem potrzebują wcześniejszego schłodzenia, jak np. arbuz czy melon, a czasem temperatura nie ma znaczenia, jak np. w przypadku jednego z najbardziej klasycznych koktajli, jakim jest koktajl na bazie truskawek czy malin;
Smaki napojów chłodzących zależą wyłacznie od nas samych, od klasycznych po wieloowocowe, a nawet eksperymentalne to efekt indywidualnych upodobań. „Najbezpieczniejsze” są jednak smaki jedno lub dwuskładnikowe. Należy również uważać na niektóre połacznia, i tak np. śliwki, czereśnie i wiśnie w połaczeniu z mlekiem często ( nie zawsze) powodują biegunkę, a nawet zatrucie, dlatego nie poleca się tego połaczenia dla osób o „delikatnym” żołądku, również ogórek nie powinien być składnikiem smoothie z innymi warzywami i owocami zawierającymi wit.C, ze względu na enzym askorbinowy, który niszczy wit. C, wtedy taki koktajl staje się bezwartościowy, smak na szczęście nie ulega zmianie; Dlatego z ogórka najlepiej przyrządzić oddzielny napój;
Teoretycznie koktajle, frappe czy smoothie nie mają przeciwskazań dla zdrowego człowieka, lecz warto pamiętać złotą zasadę "wszystko z umiarem".
Diabetycy i osoby cierpiące na kamienie nerkowe mają niestety ograniczony zakres owców i warzyw, które mogą używać bez obaw. I tak np. diabetycy mogą cieszyć się kotajlem truskawkowym i arbuzowym, a cierpiący na kamienie lepiej by wybierali kotajle z dodatkiem produktów mlecznych, które neutralizują szczawiny zawarte w wielu warzywnych składnikach;
Innym mniej ważnym, lecz praktycznym aspektem, jest fakt, że zmiksowane polpy owoców można zamrozić, a następnie wykorzystać do koktajli. Nie wiem, czy wam też, ale mi często zdarza się, że podczas upałów owoce szybciej się psują, wtedy np. nadwyżkę brzoskwiń czy malin miksuję blenderem, porcjuję i zamrażam, a wtedy już tylko chwila dzieli mnie od zrobienia orzeźwiającego koktajlu na deser zamiast ciast i ciasteczek; Jednym słowem szybciej, oszczędniej i przede wszytkim mniej kalorycznie !
Pogadałam, popisałam, więc teraz pora na pozostawienie kilku inspiracji, mam nadzieję, że nabierzecie po nich ochoty na orzeźwiający koktajl.

                                Frappe melonowo-imbirowe

Smaki lata w orzeźwiającym wydaniu Składniki: 400 g melona, 2-4 g imbiru startego lub 1 szczypta imbiru mielonego, 5-8 kostek lodu, 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka cukru brązowego lub miodu;
Sposób przygotowania:
1.Melona schłodzić, a następnie obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki;
2.Kostki lodu zmiksować w blenderze, dodać melona,ibir, cukier i sok z cytryny,kontynuować miksowanie;
3.Zmiksowane składniki przelać do szklanki.
4.Pdawać natychmiast;


                                      Frappe truskawkowe

Smaki lata w orzeźwiającym wydaniu

Składniki:100 g truskawek świeżych, 5-10 kostek lodu, 1 łyżka cukru, 100 ml mleka,100 ml bitej śmietany ( opcjonalnie);

Sposób przygotowania:
1.Truskawki opłukać,usunąć szypułki i przekroić na mniejsze części.
2.Wrzucić lód do blendera i zmiksować.
3.Następnie dodać truskawki i cukier, również zmiksować.
4.Dolać mleko i wymieszać;
5.Przelać w szklanki i podawać z bitą śmietaną (opcjonalnie) lub same. Można jeść łyżką lub pić przez słomkę.

                                           Frappe kawowe

Smaki lata w orzeźwiającym wydaniu
Składniki: 100 ml kawy, 4-5 kostek lodu, 1-2 gałki lodów śmietankowych, 50 ml (opcjonalnie) bitej śmietany;
Sposób przygotowania:
1.Zaparzyć kawę w moce lub w ekspresie, odstawić do wystudzenia.
2.Wrzucić lód do blendera i zmiksować.
3.Następnie dodać zimną kawę i gałkę lodów, również zmiksować do powstania delikatniej piany.
4.Przelać w szklanki i podawać z bitą śmietaną (opcjonalnie) lub same.Można pić łyżką lub przez słomkę.

                      Orzeźwiający smoothie - jabłko, seler, cytryna

Smaki lata w orzeźwiającym wydaniu 

Składniki: 2 szt jabłek, 1-2 gałązki selera naciowego,  sok z 1/2 cyrtyny, 200 ml wody gazowanej
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do blendera,zmiksować;
2.Seler opłukać, następnie pokroić na mniejsze kawałki, dodać do zmiksowanych jabłek;
3.Do blenedrera wlać jeszcze sok z cytryny i wodę gazowaną; Zmiksować wszystko razem;
4.Przelać do szklanek i podawać natychmiast;

                           Frappe brzoskwiniowe z nutą mięty

Smaki lata w orzeźwiającym wydaniu

 Składniki: 3-4 szt brzoskwiń 8-10 kostek lodu, kilka listków miętej cytrynowa, 2 łyżki miódu prawdziwego, 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Brzoskwinie umyć ( można użyć ze skórką lub bez), pokroić na mniejsze kawałki;
2.Do blendera wrzucić lód, zmiksować;
3.Następnie dodać brzoskwinie, miód, liście mięty i sok z cytryny; Kontynuować miksowanie;
4.Przelać do szklanek lub pucharków i podawać natychmiast;
5.Opcjonalnie do środka można dodać brzoskwinię pokrojoną w małą kostkę. Wtedy zamiast słomki, podawać łyżkę;

                                Dietetyczne frappe z arbuza

Smaki lata w orzeźwiającym wydaniu 

Składniki: 500 g arbuz bez skóry i pestek, 100 ml soku z pomarańczy lub cytryny, 10-15 kostek lodu i opcjonalnie miód do smaku  
Sposób przygotowania:
1.Dobrze schłodzonego arbuza pokroić na mniejsze kawałki;
2.Do blenera wsypać kostki lodu i je rozkruszyć;
3.Następnie dodać sok z cytryny lub pomarańczy i kawałki arbuza, ewentualnie miód, jeśli chemy uzyskać słodszy smak;Kontynuować miksowanie do połaczenia się składników;
4.Przelać w szklanki lub pucharki. Podawać natychmiast.

                      Frappe morelowe z amaretti i lodami waniliowymi

Smaki lata w orzeźwiającym wydaniu 

Składniki: 500 g moreli, 200 g lodów waniliowych, 8-10 szt ciastek amaretti, 5-8 kostek lodu, 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1.Morele opłukać, wysuszyć, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki;
2.Lód zmiksować w blenderze;
3.Do lodu wrzucić ciastka ( 1-2 szt zostawić do dekoracji), sok z cytryny i owoce;Zmiksować;
4.Dodać lody wanilowe i kontynuować miksowanie do połaczenia się składników;
5.Przelać w szklanki lub pucharki, udekorować dowolnie.Podawać natychmiast.

I ostatni przepyszny koktajl, lecz już niestety niedietetyczny..

                 Frappe z lodów orzechowych, amaretti i orzechów włoskich

Smaki lata w orzeźwiającym wydaniu

 Składniki:400 g lodów orzechowych, 50-100 g orzechów włoskich, 5 szt ciastkek amaretti, 200 ml mleka, 10-15 kostek lodu;
Sposób przygotowania:
1.Kostki lodu wrzucić do blendera, zmiksować;
2.Dodać orzechy włoskie i ponownie zmiksować;
3.Dodać ciastka amaretti oraz lody ponownie chwile zmiksować;
4.Na samym końcu dodawać mleko stopniowo i miksować regulując przy tym gęstość frappe;
5.Przelać do szklanek lub pucharków; Udekorwać dowolnie i podawać natychmiast;


                                 Smacznego orzeźwienia!


                                 Z pozdrowieniami
                                       Iwona 

Katarzyna59 23.07.2013 10:11
coś wspaniałego:)
ONY_za_kare 21.07.2013 08:57
przepyszny wpis :)
miszelka 20.07.2013 20:30
Oj tak, zdjęcia piękne. Ja i mój stary Canon możemy sobie tylko o takich pomarzyć :) U mnie na ogół domownicy wolą koktajle. Do zrobienia jakiegoś smoothie przymierzam się już jakiś czas i tak sobie myślę, że jabłkowo- selerowy pasowałby na jutrzejsze drugie śniadanie :)
Olga_SK 20.07.2013 18:13
Przydatne informacje! I piękne, urzekające zdjęcia :)
IwonaDD 20.07.2013 16:44
he, he.. mam nadzieję, że pozytywnym :) zawsze mnie uczono podpisywać się pod własnymi wypowiedziami itp. i tak jakoś zostało :)))
caralajna 20.07.2013 16:26
ps. zawsze jestem pod wrażeniem: "z pozdrowieniami Iwona" zupełnie jak kartka z wakacji.. :)
caralajna 20.07.2013 16:24
Dokładnie tak! ja nie mam apetytu jak są upały, odżywiam się "dietą koktajlową", czasem dodatkowo wzmacniam %, bo to mnie znieczula, wtedy nawet największy upał spływa po mnie jak deszcz po kaczce.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak