Składniki: 1 szklanka wody, pół kostki margaryny, 1 szklanka mąki, 4 jajka, 500 ml mleka 3,5%, 2 łyżki cukru pudru + cukier do posypania, 1 budyń śmietankowy, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1/2 opakowania czekolady w płatkach, 2 łyżki jogurtu greckiego. Przygotowanie: Wodę wlewamy do garnka, zagotowujemy, dodajemy 1/2 kostki margaryny. Dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki i dalej gotujemy, dodajemy mąkę i cały czas mieszając gotujemy dalej. Gdy ciasto zrobi się gęste i zacznie odchodzić od garnka zdejmujemy z ognia. Czekamy chwilę aż masa ostygnie i dodajemy 4 jajka. Ubijamy całość na jednolitą masę. Rękawem cukierniczym formujemy na blaszce podłużne eklerki. Pieczemy 25 minut w 200ºC. Jeszcze gorące przekrawamy na pół. Zaparzamy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w niewielkiej ilości wrzącej wody. 500 ml mleka dzielimy na pół, połowę zagotowujemy z rozpuszczoną kawą i cukrem, a w drugiej połowie rozpuszczamy budyń śmietankowy, który wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu, gdy budyń jest gotowy studzimy go. Do ostudzonego budyniu dodajemy 2 łyżki jogurtu greckiego, połowę opakowania czekolady w płatkach i miksujemy razem, krem możemy wstawić do lodówki, a potem przekładamy nim przekrojone eklerki. Złożone ciastka posypujemy cukrem pudrem.
Eklerki z kremem kawowo-czekoladowym to jedna z trzech moich propozycji na ciasto wykonane z ciasta parzonego, które kroi się na pół i nadziewa bitą śmietaną, domowym kremem czy też budyniem. Ponieważ na stronie Fb- Kasia bo to twoje ciasto jest kolejny słodki weekend tym razem "kawa nie tylko w filiżance" postanowiłam do kawki zrobić eklerki
Karpatkę przygotowałam na sylwestrowy wieczór jako smakołyk dla moich panów, którzy za nią wprost przepadają i tak jak myślałam szybko zniknęła z półmiska.
Składniki:
1 kostka margaryny
1 szklanka wody
1 szklanka mąki pszennej
6 jajek
1 budyń śmietankowy
1/2 litra mleka 3,2 %
1 szklanka cukru pudru + 2 łyżki do posypania
Przygotowanie:
Wodę zagotować z 1/2 kostki margaryny, dodać mąkę i energicznie mieszać około 5 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do ciasta dodać 4 jajka i 2 białka i ucierać mikserem. Rozsmarować cienko na blasze do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut w temperaturze 180-200 °C. Po upieczeniu przeciąć na 2 części. Ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu. 1/2 kostki margaryny rozdrobnić i utrzeć, dodać 2 żółtka i 1 szkl. cukru pudru. Nadal ucierając dodawać ostudzony budyń. Na jeden placek ciasta nałożyć krem, przykryć drugą połówką. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.
Ptysie to ciasto wykonane z ciasta parzonego, które przekraja się na pół i nadziewa bitą śmietaną, domowym kremem czy też budyniem. Ponieważ karpatka zniknęła w oka mgnieniu upiekłam do kawki Ptysie z bitą śmietaną i ziarnami granatu.
Składniki:
1 Szklanka wody,
pół kostki margaryny,
1 szklanka mąki,
4 jajka,
330 l śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru,
ziarna granatu
Przygotowanie:
Wodę wlewamy do garnka, zagotowujemy, dodajemy 1/2 kostki margaryny. Dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki i dalej gotujemy, dodajemy mąkę i cały czas mieszając gotujemy dalej. Gdy ciasto zrobi się gęste i zacznie odchodzić od garnka zdejmujemy z ognia. Czekamy chwilę aż masa ostygnie i dodajemy 4 jajka. Ubijamy całość na jednolitą masę. Rękawem cukierniczym formujemy na blaszce ptysie. Pieczemy 20 minut w 200ºC. Jeszcze gorące przekrawamy na pół. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy ziarna granatu, miksujemy razem i przekładamy nią polówki ciasta. Posypujemy cukrem pudrem.