Słodkości z parzonego ciasta

Opublikowano: 06.01.2012
Autor: Jolanta_P-S
Słodkości z parzonego ciasta
Eklerki, Ptysie i karpatka to ciasto wykonane z ciasta parzonego, przekraja się je na pół i nadziewa bitą śmietaną, domowym kremem czy też budyniem, a karpatkę przekłada śmietankowym kremem budyniowym

Słodkości z parzonego ciasta
Eklerki z kremem kawowo-czekoladowym to  jedna z trzech moich propozycji na ciasto wykonane z ciasta parzonego, które kroi się na pół i nadziewa bitą śmietaną, domowym kremem czy też budyniem.
 Ponieważ na stronie Fb- Kasia bo to twoje ciasto jest kolejny słodki weekend tym razem  "kawa nie tylko w filiżance" postanowiłam do kawki zrobić eklerki

Słodkości z parzonego ciasta

Składniki:

1 szklanka wody,

pół kostki margaryny,

1 szklanka mąki,

4 jajka,

500 ml mleka 3,5%,

2 łyżki cukru pudru + cukier do posypania,

1 budyń śmietankowy,

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,

1/2 opakowania czekolady w płatkach,

2 łyżki jogurtu greckiego.

Przygotowanie:

Wodę wlewamy do garnka, zagotowujemy, dodajemy 1/2 kostki margaryny. Dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki i dalej gotujemy, dodajemy mąkę i cały czas mieszając gotujemy dalej. Gdy ciasto zrobi się gęste i zacznie odchodzić od garnka zdejmujemy z ognia. Czekamy chwilę aż masa ostygnie i dodajemy 4 jajka. Ubijamy całość na jednolitą masę. Rękawem cukierniczym formujemy na blaszce podłużne eklerki. Pieczemy 25 minut  w 200ºC. Jeszcze gorące przekrawamy na pół. Zaparzamy 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w niewielkiej ilości wrzącej wody. 500 ml mleka dzielimy na pół, połowę zagotowujemy z rozpuszczoną kawą i cukrem, a w drugiej połowie rozpuszczamy budyń śmietankowy, który wlewamy do gotującego się mleka, cały czas mieszając gotujemy na małym ogniu, gdy budyń jest gotowy studzimy go. Do ostudzonego budyniu dodajemy 2 łyżki jogurtu greckiego, połowę opakowania czekolady w płatkach i miksujemy razem, krem możemy wstawić do lodówki, a potem przekładamy nim przekrojone eklerki. Złożone ciastka posypujemy cukrem pudrem.


Karpatkę  przygotowałam na sylwestrowy wieczór jako smakołyk dla moich panów, którzy za nią wprost przepadają i tak jak myślałam szybko zniknęła z półmiska.

 

 

 

Słodkości z parzonego ciasta

Składniki:

1 kostka margaryny

1 szklanka wody

1 szklanka mąki pszennej

6 jajek

1 budyń śmietankowy

1/2 litra mleka 3,2 %

1 szklanka cukru pudru + 2 łyżki do posypania

Przygotowanie:

Wodę zagotować z 1/2 kostki margaryny, dodać mąkę i energicznie mieszać około 5 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić. Do ciasta dodać 4 jajka i 2 białka i ucierać mikserem. Rozsmarować cienko na blasze do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut w temperaturze 180-200 °C. Po upieczeniu przeciąć na 2 części. Ugotować budyń wg. przepisu na opakowaniu. 1/2 kostki margaryny rozdrobnić i utrzeć, dodać 2 żółtka i 1 szkl. cukru pudru. Nadal ucierając dodawać ostudzony budyń. Na jeden placek ciasta nałożyć krem, przykryć drugą połówką. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Ptysie to  ciasto wykonane z ciasta parzonego, które przekraja się na pół i nadziewa bitą śmietaną, domowym kremem czy też budyniem. Ponieważ karpatka zniknęła w oka mgnieniu upiekłam do kawki Ptysie z bitą śmietaną i ziarnami granatu.

Słodkości z parzonego ciasta

Składniki:

1 Szklanka wody,

pół kostki margaryny,

1 szklanka mąki,

4 jajka,

330 l śmietany 30%

1 łyżka cukru pudru,

ziarna granatu

Przygotowanie:

Wodę wlewamy do garnka, zagotowujemy, dodajemy 1/2 kostki margaryny. Dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki i dalej gotujemy, dodajemy mąkę i cały czas mieszając gotujemy dalej. Gdy ciasto zrobi się gęste i zacznie odchodzić od garnka zdejmujemy z ognia. Czekamy chwilę aż masa ostygnie i dodajemy 4 jajka. Ubijamy całość na jednolitą masę. Rękawem cukierniczym formujemy na blaszce ptysie. Pieczemy 20 minut  w 200ºC. Jeszcze gorące przekrawamy na pół. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy ziarna granatu, miksujemy razem i przekładamy nią polówki ciasta. Posypujemy cukrem pudrem.


prymat