Słodko-kwaśny sezon
Sezon cytrusowy w pełni, a w mojej kuchni nie brakuje pomarańczy, cytryn tudzież grejpfruta. Soczystym kolorem przywołują wspomienia lata, a orzeźwiający smak wywołuje niesamowite kulinarne doznania. Dodatek cytrusów świetnie sprawdza się w sałatkach, mięsach, ale i deserach; To właśnie im poświęcam dzisiejszy post. Tarta z pomarańczami smakuje doskonale, słodki i orzeźwiający smak tworzą razem doskonały duet. Gorzkawy grejpfrut to ciekawe doznanie tuż po skosztowaniu rozpływającego się w ustach, maślanego smaku ciasta ucieranego, a pomarańczowa Pavlova to „spotkanie” pomiędzy słodyczą bezy i słodyczą cytrusów. Zatem zapraszam...
Ciasto z grejpfrutem
Składniki:130 g masło, 100 g cukier, 3 szt jajka,100 g mąka pszenna, 80 g mąka ziemniaczana,1 szt grejpfrut, 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
1.Grejpfruta obrać ze skórki pomarańczowej i białej, pokroić w plastry o grubości ok. 0,5cm, zebrać sok, który powstał podczas obróbki grefpfruta;
2. Utrzeć masło z cukrem,dodawać stopniowo po 1 jajku,kontynuując ucieranie, dodać zebrany sok z grejpfruta,następnie obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia; Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji;
3.Formę z otworem o średnicy ok.22-24 cm, wysmarować masłem, posypać cukrem i na dnie ułożyć plastry grejpfruta;
4.Wlać ciasto i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok.45 minut ( do suchego patyczka);
Tarta z pomarańczami
Składniki:
Ciasto kruche:500 g mąka, 250 g masło, 200 g cukru pudru, 3 zółtka,1 jajko całe ,szczypta soli (wszystkie składniki powinny być zimne);
Nadzienie:3 pomarańcze ekologiczne, 100 g dżiemu z pomarańczy, ½ szklanki cukru do zrobienia karmelu;
1.Mąkę i masło połaczyc ze sobą aż uzyskamy „piasek”,dodać jajko,żółtka,cukier puder,szyptę soli i wyrobić do połaczenia składników. Cały proces powinien trwac bardzo krótko,aby składniki się nie zagrzały od rąk. Dlatego powiem szczerze trzeba się spieszyć, im szybciej połaczymy w jedność składniki tym ciasto będzie bardziej kruche. Tak wyrobione ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ½ h.
2.Formę wysmarować masłem, posypać bułką tartą.
Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować na grubość 0,5-0,8 cm. Nawinąć na wałek i przenieść na formę. Odciąć niepotrzebne, wystające kawałki ciasta. Nakłuć widelcem. Położyć do środka papier do pieczenia i wyłożyć na niego np. ziarenka grochu czy ryżu. Ma to zapobiec rośnięciu ciasta i utrzymania formy „pustego tortu”. Ciasto wstawić na 30-40 minut do piekarnika rozgrzango do 180 stopni. Ostatnie 10-15 minut wyjąć ziarenka grochu.
3.Gdy ciasto się piecze, przygotować nadzienie.
Skórkę z pomarańczy pociąć w cieniutkie paseczki ( ułożymy je potem na środku). Z pomarańczy wyciąć fileciki.
Dżem z pomarańczy podgrzać z łyżką wody.
4.Gdy ciasto kruche już upieczone, na jego dnie ułożyć warstwę dżemu z pomarańczy, na to położyć fileciki z pomarańczy, na samym środku paseczki ze skórki pomarańczy.
Do rondelka na dużym ogniu wsypujć cukier i mieszać aż do powstania brązowego karmelu. Całe ciasto, wyłożone pomarańczami polać gorącym karmelem i odstawić w zimne miejsce do ostygnięcia na 2 h.
Pavlova ze smażonymi pamarańczami i granatem
Składniki: na bezę: 150 g białka,150 g cukier puder, 150 g cukier kryształ;
Na wierzch:200 ml 36% śmietanka, ok. 100 g cukier puder;
owoce: 2-4 łyżki nasion granatu, 2-3 szt pomarańcze ekologiczne, 100 g cukier, 1/4 laski wanilia,3-4 szt liczi;
1.Białka o temp. pokojowej ubić z cukrem pudrem na sztywno używając niskiej lub średniej prędkości miksera, cukier puder dodawać stopniowo;Do tak ubitej piany z białek dodać cukier kryształ i krótko zmiksować tylko do połączenia się składników;
2.Na papierze do pieczenia narysować okrąg o średnicy 22-25 cm;
Papier odwrocić na drugą stronę;
3.Na narysowany okrąg wyłożyć ubite z cukrem białka;
Piekarnik rozgrzać do 130 stopni, piec bezę 50 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć jeszcze 2-3 h; Wystudzić w piekarniku z otwartymi drzwiczkami;
4.Pomarańcze obrać ze skórki, zostawić 1/3 ilości skórki odcinając białą cześć ;Z pomarańczy wyciąć fileciki; Z resztek wycisnąć sok;
Sok, fileciki i posiekaną skórkę pomarańczy podsmażyć z cukrem i wanilią kilka-klikanaście minut ( do odparowania soku i zagęszczenia owoców); Schłodzić;
5.Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem;
6.Na bezę wyłożyć warstwę ubitej śmietanki, po czym kolejną warstwę smażonych z wanilią pomarańczy,a na nią kilka kawałków swieżych liczi i ziarna granatu; Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu;
I jeszcze jedna smaczna propozycja dla tych liczących kalorie lub niemających wiele czasu..
Pomarańcza w słodkiej salsie waniliowej
Składniki: 2-3 pomarańcze, 4 łyżki cukru, 100 ml, ¼ laski wanili;
1.Pomarańcze obrać ze skóry krojąc ją wraz z białą cześcią, tak by po odcięciu zostawał sam miąższ;
2.Obierając pomarańcze robić to nad naczyniem by zebrać ociekający sok;
3.Sok,wodę, cukier i wanilię gotować w rondelku na małym ogniu kilka minut cały czas mieszając;
4.Pomarańcze pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm;
6.Każdy plasterek i wierzch pomarańczy polać łyżeczką salsy. Gotowe; Udekorować talerz dowolnie i podawać. Bardzo ciekawy i fajny smak. Polecam serdecznie;
Bardzo ładnie wygląda też, gdy posiadamy jedną pomarańcze czerwoną lub grejpfruta, można wtedy naprzemian przełożyć plasterki czerwonego i pomarańczowego owocu,tworząc ciekawy kolorystycznie prosty deser;
Smacznego!
Z pozdrowieniami
Iwona