Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SŁODKI PREZENT - Żurawinowe ciasto ze słoika

Już najwyższy czas aby pomyśleć o upominkach świątecznych dla najbliższych, a co ucieszy bardziej, niż prezent który wykonamy sami? Sama świadomość, że osoba obdarowująca włożyła swe serce, zaangażowanie, pracę w ten prezent cieszy, a fakt że ciasto smakuje wyśmienicie i ładnie wygląda jeszcze nie upieczone to dodatkowy walor :)

SŁODKI PREZENT  - Żurawinowe ciasto ze słoika

SŁODKI PREZENT  - Żurawinowe ciasto ze słoika
Czy jest ktoś, kto nie ucieszyłby się z takiego podarunku?? Czy jest ktoś kto nie ucieszyłby się wręczając taki podarunek??

Ciasto ze słoika

 Wydaje mi się, że nie.  Bo przecież cała frajda w robieniu czegoś samemu. Tak samo przy tworzeniu prezentu, jak i przy wykorzystywaniu podarunku na własne przyjemności. A gdy w grę wchodzi piękna kompozycja z żurawin, mąki, cukru trzcinowego, czekolady, migdałów, to ciekawość wzrasta na myśl jak to będzie wyglądać finalnie. A przecież tyle mamy okazji by obdarzyć się takimi pysznościami.. 

Oto proporcje na 1l słoik:
- 1,5 szklanki mąki 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0.5 łyżeczki sody oczyszczonej 
- 0,5 szklanki cukru białego 
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 1 tabliczka czekolady mlecznej 
- 150 g żurawiny
- 60 g migdałów  posiekanych w słupki

W miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Za pomocą lejka przesypujemy składniki do słoika dzieląc je wg własnego uznania, czyniąc tym samym własną kompozycję, lub jak u mnie:
-  mąka, 
- cukier trzcinowy 
- mąka
- czekolada
- cukier biały
- żurawina
- migdały
-  mąka
- żurawina
Po każdej warstwie wstrząsamy delikatnie słoikiem by składniki rozeszły się równo. 
Należy pamiętać aby do podarunku dołączyć bilecik z instrukcją:
Przygotuj tylko:
- 3 jajka
-  100 ml oleju
Zmiksuj jajka z olejem i dołącz  do tego całą kompozycję ze słoika, którą tak skrupulatnie układałam z myślą o Tobie ;) Zmiksowane ciasto wylej do wysmarowanej  tłuszczem lub obłożonej papierem do pieczenia keksówki i piecz ok. 30 min w temp. 180 0C. Najlepiej sprawdzaj "na zapałkę" (wbijamy zapałkę do ciasta, jeśli po jej wyciągnięciu przyklei się do niej ciasto, znaczy to że jeszcze musi się piec, zapałka musi być czyściutka, wtedy ciasto jest upieczone).
Wszystkiego Najsmaczniejszego :*

A oto efekt finalny..  
Upieczone ciasto ze słoika 

 

SmakChwili 21.12.2012 15:19
tak jest zgadza się, na keksóweczkę :D
-Natka- 21.12.2012 10:45
smakowity pomysł na prezent :) te proporcje są na małą blaszkę - keksówkę tak?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak