Sernik pierniczkami

Sernik z pierniczkami
Składniki:
- 200 g herbatniki,
- 90 g masło stopione,
- 0,5 łyżeczki cynamom Prymat,
- 0,5 łyżeczki Przyprawa do piernika,
- 1 łyżeczka cukier puder,
- 1 kg ser biały twarogowy,
- 5 szt jaja,
- 0,5 szkl sok z pomarańczy,
- 1 opakowanie budyń waniliowy,
- 1 szkl cukier,
- 2 opakowania pierniczki z nadzieniem,
- 100 g czekolada mleczna,
- 6 łyżek śmietana kremówka,
-1 garść kokos do posypania
Ciasteczka z masłem i przyprawami mielimy blenderem. Następnie wykładamy ciasto na tortownicę o średnicy 28 cm i delikatnie dociskamy je aby spód był zwarty. Tortownicę z ciastem wstawiamy na ok 15 minut do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy masę serową.
Ser miksujemy z jajkami i cukrem, w malakserze na najwyższych obrotach ok. pół minuty, na koniec miksowania dodajemy sok pomarańczowy i budyń (proszek).
Jajka ubijamy z cukrem, a kiedy utworzą jednolitą masę dodajemy ser. Miksujemy na najwyższych obrotach, a następnie dodajemy śmietanę i budyń (proszek). Miksujemy jeszcze chwilkę.
Wyjmujemy tortownicę z ciastem z lodówki i na spodzie układamy blisko siebie pierniczki. Na pierniczki delikatnie wylewamy masę serową. Sernik wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczemy ok 50 - 60 minut.
Sernik wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Kiedy sernik jest zimny, przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej topimy czekoladę ze śmietanką i mieszamy do chwili uzyskania jednolitej masy. Polewę rozprowadzamy po całej powierzchni sernika, posypujemy kokosem i odstawiamy do zastygnięcia.
Przepis krok po kroku z fotorelacją znajduje się tutaj