Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SERNIK NA ŚWIĘTA - ZEBRA

Jasna i ciemna masa serowa wzajemnie się przeplata , a polewa czekoladowa na górze jest dopełnieniem całości. Smakuje wręcz obłędnie … i nie tylko wielbiciele serników będą zachwyceni!

SKŁADNIKI:

MASA SEROWA:

* ser biały 2krotnie mielony – 500 g
* sok cytrynowy – 3 łyżki
* cukier – 3/4 szkl
* jajko – 2 szt

CIEMNA MASA :

* czekolada gorzka – 2 szt
* masło – 200 g
* jajko – 3 szt
* cukier – 1 szkl
* mąka pszenna – 1 szkl

POLEWA:
* czekolada mleczna – 50 g
* masło – 50 g

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

MASA SEROWA:

Ser biały mielony ubijamy z sokiem cytrynowym , cukrem i jajkami do uzyskania gładkiej masy.

CIEMNA MASA:

Połamaną gorzką czekoladę i masło wkładamy do garnka , rozpuszczamy cały czas mieszając.

W misce ubijamy całe jajka z cukrem na puszystą masę.

Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i dokładnie mieszamy.

Wsypujemy mąkę cały czas mieszając do całkowitego połączenia składników.

CAŁOŚĆ:

Tortownicę (22cm) wykładamy papierem do pieczenia i na środek dna wlewamy na przemian po 3 łyżki ciemnej masy i masy serowej i sera , aż do momentu wykończenia mas.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 40 – 45 minut.

Zostawiamy do całkowitego ostudzenia.

Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej i oblewamy ciasto delikatnie rozprowadzając po całości.

Smacznego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak