SKŁADNIKI:
MASA SEROWA:
* ser biały 2krotnie mielony – 500 g
* sok cytrynowy – 3 łyżki
* cukier – 3/4 szkl
* jajko – 2 szt
CIEMNA MASA :
* czekolada gorzka – 2 szt
* masło – 200 g
* jajko – 3 szt
* cukier – 1 szkl
* mąka pszenna – 1 szkl
POLEWA:
* czekolada mleczna – 50 g
* masło – 50 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
MASA SEROWA:
Ser biały mielony ubijamy z sokiem cytrynowym , cukrem i jajkami do uzyskania gładkiej masy.
CIEMNA MASA:
Połamaną gorzką czekoladę i masło wkładamy do garnka , rozpuszczamy cały czas mieszając.
W misce ubijamy całe jajka z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i dokładnie mieszamy.
Wsypujemy mąkę cały czas mieszając do całkowitego połączenia składników.
CAŁOŚĆ:
Tortownicę (22cm) wykładamy papierem do pieczenia i na środek dna wlewamy na przemian po 3 łyżki ciemnej masy i masy serowej i sera , aż do momentu wykończenia mas.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 40 – 45 minut.
Zostawiamy do całkowitego ostudzenia.
Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej i oblewamy ciasto delikatnie rozprowadzając po całości.
Smacznego!