Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SERNIK NA ŚWIĘTA - Z ROSĄ

Niesamowicie delikatny i kremowy, pokryty fantastyczną bezą, na której po upieczeniu i wystygnięciu pojawia się złocista rosa. Smakuje obłędnie! Prezentuje się równie pięknie!

SKŁADNIKI:
( tortownica 26 cm )

SPÓD:
* mąka – 1 szkl
* cukier – 120 g
* margaryna – 120 g
* jajko – 1 szt
* proszek do pieczenia – 1 szczypta
* sól – 1 szczypta

MASA SEROWA:
* ser biały 3 ktornie zmielony – 750 g
* całe jajko – 3 szt
* żółtko – 3 szt
* cukier – 3/4 szkl
* olej – 0,5 szkl
* mleko – 1,5 szkl
* budyń śmietankowy – 90 g

BEZA:
* białko – 4 szt
* cukier – 0,5 szkl
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPÓD:

Składniki dokładnie razem zagniatamy, a przygotowanym ciastem wylepiamy spód tortownicy wyłożonej papierem do piecznia.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut.

MASA SEROWA:

Wszystkie składniki wkładamy do miski, miksujemy przez ok. 5 minut, do uzyskania gładkiej, puszystej masy.

Wylewamy na podpieczony spód i wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 50-60 minut.

BEZA:

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, wykładamy na sernik po 50 minutach pieczenia.

Zapiekamy jeszcze przez około 15 minut.

Uwaga!

W czasie kiedy beza jest już w trakcie pieczenia obserwujemy sernik!

Beza ma być złocista, ale nie może się spiec, ponieważ rosa nie wyjdzie!

Czas pieczenia zależy od mocy naszego piekarnika.

Gotowy sernik wyciągamy do ostudzenia – rosa pojawi się dopiero na ostudzonym serniku!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak