Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SERNIK NA ŚWIĘTA - Z KARMELEM

Na świątecznym stole nie może zabraknąć serników. Tym razem mam dla Was wersję z karmelem , która nie tylko smakuje rewelacyjnie , ale i pięknie wygląda!
SKŁADNIKI:

 

- mielony tłusty twaróg – 600 g
– mleko – 1 szkl
– masło – 40 g
– mąka ziemniaczana – 2 łyżki
– żółtka – 4 szt
– białka – 4 szt
– cukier – ok. 3/4 szkl
– cukier waniliowy – 1 op
– olejek waniliowy – 1 łyżeczka

DO OZDOBY:
– polewa czekoladowa
– cukier na karmel

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

 
 
Twaróg miksujemy na gładką masę z masłem, żółtkami, cukrem, mąką ziemniaczaną i olejkiem.
 
Dodajemy mleko i ponownie miksujemy (masa będzie rzadka).
 
Białka ubijamy na sztywną masę i delikatnie dodajemy do masy serowej.
 
Masę serową wylewamy do formy (u mnie była to silikonowa forma do keksu ).
 
Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180ºC.
 
Sernik wyrośnie ponad foremkę, potem lekko opadnie, i niestety – lubi popękać.
 
Studzimy przez ok. 3 godziny.
 
Cukier na karmel rozpuszczamy na patelni i wylewamy wzorki na papier do pieczenia.
Zostawiamy do zastygnięcia.
 
Gorącą polewą i karmelowymi wzorami ozdabiamy sernik przed podaniem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak