SERNIK NA ŚWIĘTA - Z KARMELEM
Opublikowano: 26.12.2014

Na świątecznym stole nie może zabraknąć serników.
Tym razem mam dla Was wersję z karmelem , która nie tylko smakuje rewelacyjnie , ale i pięknie wygląda!
SKŁADNIKI:
- mielony tłusty twaróg – 600 g
– mleko – 1 szkl
– masło – 40 g
– mąka ziemniaczana – 2 łyżki
– żółtka – 4 szt
– białka – 4 szt
– cukier – ok. 3/4 szkl
– cukier waniliowy – 1 op
– olejek waniliowy – 1 łyżeczka
DO OZDOBY:
– polewa czekoladowa
– cukier na karmel
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Twaróg miksujemy na gładką masę z masłem, żółtkami, cukrem, mąką ziemniaczaną i olejkiem.
Dodajemy mleko i ponownie miksujemy (masa będzie rzadka).
Białka ubijamy na sztywną masę i delikatnie dodajemy do masy serowej.
Masę serową wylewamy do formy (u mnie była to silikonowa forma do keksu ).
Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180ºC.
Sernik wyrośnie ponad foremkę, potem lekko opadnie, i niestety – lubi popękać.
Studzimy przez ok. 3 godziny.
Cukier na karmel rozpuszczamy na patelni i wylewamy wzorki na papier do pieczenia.
Zostawiamy do zastygnięcia.
Gorącą polewą i karmelowymi wzorami ozdabiamy sernik przed podaniem.