SKŁADNIKI:
CIASTO:
* ser biały dwukrotnie mielony – 1 kg
* masło – 175 g
* cukier – 1 szklanka
* żółtka – 8 szt
* białka – 8 szt
* olejek cytrynowy do ciast – 1 op
* brzoskwinie – 1 puszka
* budyń waniliowy – 2 opakowania
BEZA:
* białko – 4 szt
* cukier puder – 8 łyżek
DODATKOWO:
* brzoskwinie – 2 szt
* śmietana 36% – 150 ml
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Masło ucieramy z cukrem na gładką masę.
Dodajemy żółtka , olejek , a następnie budynie i cały czas miksujemy.
Dodajemy zmielony ser i dalej ucieramy , do połączenia się składników.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy serowej.
Mieszamy bardzo delikatnie łyżką.
Wkładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Układamy pokrojone i odsączone na sitku cząstki brzoskwiń. Wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy 60 minut w 170C.
BEZA:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
Pod koniec dodajemy cukier puder.
Masę bezową wykładamy po 50 minutach pieczenia na gorący ser i zapiekamy jeszcze 10 minut.
Zostawiamy w piekarniku do ostudzenia.
Zdobimy ubitą śmietaną ( tworząc duże kleksy ) , cząstkami brzoskwiń i listkami świeżej mięty!
Smacznego!