Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SERNIK NA ŚWIĘTA - Z BRZOSKWINIAMI

Delikatny … niezwykle puszysty i kremowy … mokry … z cząstkami soczystych brzoskwiń i dodatkiem kremowej słodkiej śmietanki! Taki sernik zachwyci podniebienie zarówno gości jak i domowników!

SKŁADNIKI:

 

CIASTO:

* ser biały dwukrotnie mielony – 1 kg

* masło – 175 g

* cukier – 1 szklanka

* żółtka – 8 szt

* białka – 8 szt

* olejek cytrynowy do ciast – 1 op

* brzoskwinie – 1 puszka

* budyń waniliowy – 2 opakowania

BEZA:

* białko – 4 szt

* cukier puder – 8 łyżek

DODATKOWO:

* brzoskwinie – 2 szt

* śmietana 36% – 150 ml

 
 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Masło ucieramy z cukrem na gładką masę.

Dodajemy żółtka , olejek , a następnie budynie i cały czas miksujemy.

Dodajemy zmielony ser i dalej ucieramy , do połączenia się składników.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do masy serowej.

Mieszamy bardzo delikatnie łyżką.

Wkładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Układamy pokrojone i odsączone na sitku cząstki brzoskwiń. Wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy 60 minut w 170C.

BEZA:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.

Pod koniec dodajemy cukier puder.

Masę bezową wykładamy po 50 minutach pieczenia na gorący ser i zapiekamy jeszcze 10 minut.

Zostawiamy w piekarniku do ostudzenia.

Zdobimy ubitą śmietaną ( tworząc duże kleksy ) , cząstkami brzoskwiń i listkami świeżej mięty!

Smacznego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak