Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SERNIK NA ŚWIĘTA - OREO

Delikatna … niesamowicie kremowa masa … na kruchym ciasteczkowym spodzie smakuje obłędnie! Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!

SKŁADNIKI:

( tortownica 18 cm )

SPÓD;

* ciasteczka Oreo – 15 szt

* masło – 50 g

MASA :

* ser biały mielony ( śmiało może być wiaderkowy ) – 600 g

* jajko – 2 szt

* cukier – 150 g

* mąka ziemniaczana – 2 łyżki

* olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczka

DODATKOWO :

* ciastka do ozdoby

 

 

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPÓD:

Z Oreo zdejmujemy masę , odkładamy ją na bok.

Ciasteczka bardzo drobno kruszymy, a następnie zalewamy roztopionym wcześniej masłem – dokładnie mieszamy.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia , a następnie pokrywamy masą ciasteczkową i ugniatamy.

Wkładamy na ok. 5 minut do piekarnika nagrzanego na 180C.

MASA SEROWA:

Zmielony ( conajmniej 2-krotnie ) ser wkładamy do miski, dodajemy masę wyciągniętą z Oreo, cukier i olejek do ciast – miksujemy.

Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Nie przerywając miksowania wbijamy jajka i mieszamy do połączenia składników.

Gotową masę wylewamy na podpieczony i przestudzony lekko spód.

CAŁOŚĆ:

Wkładamy do nagrzanego na 180 C piekarnika i pieczemy ok. 55-65 minut ( wszystko zależy od mocy piekarnika! ).

Jeśli zobaczymy, że pod koniec ciasto za bardzo się rumieni wyłączamy termoobieg , albo zmniejszamy temperaturę.

Mój piekł się 50 minut z termoobiegiem + 10 minut bez termoobiegu.

Upieczone ciasto MUSI całkowicie wystygnąć … a następnie chłodzimy je w lodówce.

Przed podaniem dekorujemy połamanymi ciasteczkami Oreo!

Smacznego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak