Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SERNIK NA ŚWIĘTA - KOKOSOWO – CZEKOLADOWY

Serowo – kokosowe kulki przykryte delikatnym czekoladowym ciastem zachwycają nie tylko oczy , ale i podniebienie. Idealny pomysł nie tylko na Święta!

SKŁADNIKI:

( tortownica 20 cm )

CIASTO CZEKOLADOWE:

* jajko – 2 szt

* cukier – 100 g

* gorzka czekolada – 50 g

* mąka pszenna – 60 g

* mąka ziemniaczana – 40 g

* kakao – 2 łyżki

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

* sól – 1 szczypta

MASA SEROWO – KOKOSOWA:

* ser biały 3-krotnie mielony – 250 g

* jajko – 1 szt

* wiórki kokosowe – 80 g

* cukier – 50 g

 

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

MASA SEROWO – KOKOSOWA:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy , odstawiamy do chłodzenia ( albo zamrażarki ) na ok. 10 minut.

Po tym czasie mokrymi rękami formujemy kulki i układamy je na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawiamy do lodówki.

CIASTO CZEKOLADOWE:

Białka oddzielamy od żółtek, żółtka ubijamy z połową cukru do białości.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej , studzimy i mieszamy z ubitymi żółtkami.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao.

Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodając pod koniec cukier.

Pianę dodajemy łyżka po łyżce do masy żółtkowej , cały czas mieszając.

Dodajemy ( delikatnie! ) przesianą mąkę i dokładnie mieszamy.

CAŁOŚĆ:

Na schłodzone serowo – kokosowe kulki wylewamy masę czekoladową , równamy.

Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 35-40 minut.

Po tym czasie dokładnie studzimy!

Posypujemy cukrem pudrem!

Zajadamy!

Smacznego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak