SKŁADNIKI:
( tortownica 20 cm )
CIASTO CZEKOLADOWE:
* jajko – 2 szt
* cukier – 100 g
* gorzka czekolada – 50 g
* mąka pszenna – 60 g
* mąka ziemniaczana – 40 g
* kakao – 2 łyżki
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* sól – 1 szczypta
MASA SEROWO – KOKOSOWA:
* ser biały 3-krotnie mielony – 250 g
* jajko – 1 szt
* wiórki kokosowe – 80 g
* cukier – 50 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
MASA SEROWO – KOKOSOWA:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy , odstawiamy do chłodzenia ( albo zamrażarki ) na ok. 10 minut.
Po tym czasie mokrymi rękami formujemy kulki i układamy je na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do lodówki.
CIASTO CZEKOLADOWE:
Białka oddzielamy od żółtek, żółtka ubijamy z połową cukru do białości.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej , studzimy i mieszamy z ubitymi żółtkami.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao.
Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodając pod koniec cukier.
Pianę dodajemy łyżka po łyżce do masy żółtkowej , cały czas mieszając.
Dodajemy ( delikatnie! ) przesianą mąkę i dokładnie mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Na schłodzone serowo – kokosowe kulki wylewamy masę czekoladową , równamy.
Wstawiamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 35-40 minut.
Po tym czasie dokładnie studzimy!
Posypujemy cukrem pudrem!
Zajadamy!
Smacznego!