SKŁADNIKI :
( 24 x 28 )
* mleko – 250 ml
* margaryna – 125 g
* kakao – 2 łyżki
* dżem brzoskwiniowy – 2 łyżki
* cukier – 1 szkl
* mąka pszenna – 1 szkl
* jajko – 2 szt
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
DODATKOWO :
* ser biały wiaderkowy – 500 g
* jajko – 2 szt
* masło – 1 czubata łyżka
* cukier – 3/4 szkl
* budyń waniliowy- 1 op
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
Margarynę , mleko , kakao , dżem oraz cukier wkładamy do rondelka , gotujemy , studzimy.
Do schłodzonej masy dodajemy mąkę , jajka i proszek do pieczenia.
Wszystko razem dokładnie mieszamy , a następnie wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( ok. 1,4 zostawiamy ).
Masło ucieramy na gładką masę z cukrem i żółtkiem.
Dodajemy zmielony ser i budyń , cały czas miksując.
Białka ubijamy na sztywno , dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
Wylewamy na ciasto serowe – robimy to niedokładnie tworząc łaty / maziaje.
Przykrywamy resztą ciemnego ciasta.
Wkładamy do nagrzanego na ok. 180C piekarnika na ok. 50 – 55 minut ( do suchego patyczka ).
Czas pieczenia zależy jednak od indywidualnych ustawień piekarnika – może wymagać dłuższego pieczenia.
Dokładnie studzimy!