Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SERNIK NA ŚWIĘTA - IZAURA

Mokre , zimne , delikatne ciasto czekoladowe przełożone kremowym , waniliowym białym serem tworzy rewelacyjną całość! Nie za słodkie … nie za ciężkie … nie za trudne – w sam raz na wypiek do popołudniowej kawy.

SKŁADNIKI :
( 24 x 28 )

* mleko – 250 ml
* margaryna – 125 g
* kakao – 2 łyżki
* dżem brzoskwiniowy – 2 łyżki
* cukier – 1 szkl
* mąka pszenna – 1 szkl
* jajko – 2 szt
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

DODATKOWO :

* ser biały wiaderkowy – 500 g
* jajko – 2 szt
* masło – 1 czubata łyżka
* cukier – 3/4 szkl
* budyń waniliowy- 1 op

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

Margarynę , mleko , kakao , dżem oraz cukier wkładamy do rondelka , gotujemy , studzimy.

Do schłodzonej masy dodajemy mąkę , jajka i proszek do pieczenia.

Wszystko razem dokładnie mieszamy , a następnie wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( ok. 1,4 zostawiamy ).

Masło ucieramy na gładką masę z cukrem i żółtkiem.

Dodajemy zmielony ser i budyń , cały czas miksując.

Białka ubijamy na sztywno , dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

Wylewamy na ciasto serowe – robimy to niedokładnie tworząc łaty / maziaje.

Przykrywamy resztą ciemnego ciasta.

Wkładamy do nagrzanego na ok. 180C piekarnika na ok. 50 – 55 minut ( do suchego patyczka ).

Czas pieczenia zależy jednak od indywidualnych ustawień piekarnika – może wymagać dłuższego pieczenia.

Dokładnie studzimy!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak