SERNIK NA ŚWIĘTA - IRISH CREAM

SKŁADNIKI :
( tortownica 16 cm )
BISZKOPT :
* jajko – 2 szt
* cukier – 1/3 szkl
* mąka pszenna – 0,5 szkl
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
PONCZ :
* kawa rozpuszczalna – 1 łyżka
* mleko – 100 ml
MASA :
* ser biały 3-krotnie mielony – 300 g
* masło – 100 g
* duże żółtko – 1 szt
* cukier puder – 2 łyżki
* mleko w proszku – 1 szkl
* żelatyna – 2 łyżeczki
* domowy likier śmietankowo – czekoladowy – 4 łyżki
* płatki migdałów – 50 g
DO DEKORACJI :
* płatki migdałów – 50 g
* czekolada deserowa – 50 g
* ciastka z karmelem w czekoladzie – ok. 20 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :
BISZKOPT :
Jajka wbijamy do miski , dosypujemy cukier i ubijamy 10 minut mikserem na puszysty krem.
Stopniowo dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Szybko , ale delikatnie mieszamy , a następnie wylewamy do wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia tortownicy.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.
Studzimy.
PONCZ:
Mieszamy rozpuszczalną kawę z ciepłym mlekiem , lekko studzimy i nasączamy upieczony biszkopt.
LIKIER:
Będzie nam potrzebny do masy serowej.
* śmietana 36% – 125 ml
* czekolada deserowa – 2 kostki
* kawa rozpuszczalna – 1 płaska łyżeczka
* mleko skondensowane słodzone – 2 łyżki
* masa krówkowa – 2 łyżki
* alkohol ( whiskey ) – 1/4 szkl
Odrobinę śmietany podgrzewamy , rozpuszczamy w niej kawę i czekoladę.
Dodajemy resztę śmietany , masę krówkową i mleko skondensowane – dokładnie mieszamy.
Dolewamy alkohol i ponownie mieszamy.
Przelewamy do butelki , chłodzimy.
MASA :
Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody , dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Żółtko ubijamy z cukrem , i nie przerywając ubijania dodajemy miękkie masło – dokładnie miksujemy.
Łyżka po łyżce dodajemy 3-krotnie ( to ważne! ) zmielony ser biały , a następnie mleko w proszku i 4 łyżki przygotowanego wcześniej likieru.
Dodajemy przestudzoną ( ale nie zimną! ) żelatynę i jeszcze raz mieszamy.
Nasączony biszkopt wkładamy do tortownicy , boki obkładamy przekrojonymi na pół ciasteczkami ( jeśli nie chcą stać delikatnie natłuszczamy tortownicę ).
Posypujemy podprażonymi płatkami migdałów.
Zalewamy masą, wygładzamy wierzch.
Całość obficie posypujemy posiekaną czekoladą i resztą podprażonych płatków migdałów.
Zostawiamy w lodówce na ok. 3 godziny.
Zajadamy!
Smacznego!