Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SERNIK NA ŚWIĘTA - IRISH CREAM

Delikatny kawowy biszkopt … serowa masa z domowym śmietankowo – czekoladowym likierem … chrupiące płatki migdałów … czekolada … i chrupiące pałeczki skrywające w sobie karmel i ciasteczko – brzmi obłędnie , prawda?!

SKŁADNIKI :

( tortownica 16 cm )

BISZKOPT :

* jajko – 2 szt

* cukier – 1/3 szkl

* mąka pszenna – 0,5 szkl

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

PONCZ :

* kawa rozpuszczalna – 1 łyżka

* mleko – 100 ml

MASA :

* ser biały 3-krotnie mielony – 300 g

* masło – 100 g

* duże żółtko – 1 szt

* cukier puder – 2 łyżki

* mleko w proszku – 1 szkl

* żelatyna – 2 łyżeczki

* domowy likier śmietankowo – czekoladowy – 4 łyżki

* płatki migdałów – 50 g

DO DEKORACJI :

* płatki migdałów – 50 g

* czekolada deserowa – 50 g

* ciastka z karmelem w czekoladzie – ok. 20 szt

 

 


 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

BISZKOPT :

Jajka wbijamy do miski , dosypujemy cukier i ubijamy 10 minut mikserem na puszysty krem.

Stopniowo dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

Szybko , ale delikatnie mieszamy , a następnie wylewamy do wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia tortownicy.

Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika i pieczemy ok. 25 minut.

Studzimy.

PONCZ:

Mieszamy rozpuszczalną kawę z ciepłym mlekiem , lekko studzimy i nasączamy upieczony biszkopt.

LIKIER:

Będzie nam potrzebny do masy serowej.

* śmietana 36% – 125 ml

* czekolada deserowa – 2 kostki

* kawa rozpuszczalna – 1 płaska łyżeczka

* mleko skondensowane słodzone – 2 łyżki

* masa krówkowa – 2 łyżki

* alkohol ( whiskey ) – 1/4 szkl

Odrobinę śmietany podgrzewamy , rozpuszczamy w niej kawę i czekoladę.

Dodajemy resztę śmietany , masę krówkową i mleko skondensowane – dokładnie mieszamy.

Dolewamy alkohol i ponownie mieszamy.

Przelewamy do butelki , chłodzimy.

MASA :

Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody , dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.

Żółtko ubijamy z cukrem , i nie przerywając ubijania dodajemy miękkie masło – dokładnie miksujemy.

Łyżka po łyżce dodajemy 3-krotnie ( to ważne! ) zmielony ser biały , a następnie mleko w proszku i 4 łyżki przygotowanego wcześniej likieru.

Dodajemy przestudzoną ( ale nie zimną! ) żelatynę i jeszcze raz mieszamy.

Nasączony biszkopt wkładamy do tortownicy , boki obkładamy przekrojonymi na pół ciasteczkami ( jeśli nie chcą stać delikatnie natłuszczamy tortownicę ).

Posypujemy podprażonymi płatkami migdałów.

Zalewamy masą, wygładzamy wierzch.

Całość obficie posypujemy posiekaną czekoladą i resztą podprażonych płatków migdałów.

Zostawiamy w lodówce na ok. 3 godziny.

Zajadamy!

Smacznego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak