SKŁADNIKI:
CIASTO:
* mąka pszenna – 1 szkl
* jajko – 2 szt
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
* masło – 125 g
* cukier – 0,5 szkl
* kakao – 2 łyżki
* woda – 3 łyżki
MASA SEROWA:
* ser biały dwukrotnie mielony – 500 g
* jajko – 2 szt
* cukier – 0,5 szkl
* budyń waniliowy – 60 g
* brzoskwinie z puszki – ok. 150 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Brzoskwinie odsączamy z syropu.
Kroimy na plastry.
CIASTO:
Miękkie masło ,cukier , kakao i wodę gotujemy na małym ogniu do połączenia, studzimy.
Dodajemy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia – miksujemy.
Białka ubijamy na sztywną pianę , dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Wlewamy do formy 20×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
MASA SEROWA:
Zmielony ser miksujemy z jajka , cukrem i budyniem.
CAŁOŚĆ:
Do formy wylewamy ciemne ciasto.
Przykrywamy masą serową.
Układamy odsączone brzoskwinie.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 50 minut.
Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia!
Smacznego!